Windows 10:n Tehtävienhallinta

Windowsin omalla toiminnolla voi tarkastella järjestelmän käynnistyksen yhteydessä käynnistyviä ohjelmia.

Selvitä mitkä ohjelmat käynnistyvät Windows 10:n mukana

Osa tietokoneeseen asennetuista ohjelmista käynnistyy taustalle Windows 10:n käynnistyksen yhteydessä. Voit tarkastella käynnistyjiä Windowsin omalla työkalulla ja ottaa pois päältä turhat taustaohjelmat.

torstai 23. marraskuuta 2017 teksti H. Rasmussen

Moni ohjelma asentaa asennuksen yhteydessä taustakomponentin, joka esimerkiksi on osa ohjelman päivitystyökalua. Tämä komponentti tai koko ohjelma käynnistyy Windowsin käynnistyksen yhteydessä yleensä huomaamatta.

Ohjelmaa asentaessa ei aina välttämättä selviä, että ohjelma toimii myös taustalla. Kurkistus ilmoitusalueen piilotettuihin kuvakkeisiin voikin tuottaa yllätyksen, kun esiin tulee iso nippu ohjelmia.

Tehokoneessa asiaan ei juuri huomaa, mutta jos perustason laitteessa on runsaasti automaattisesti käynnistyviä ohjelmia, ne syövät järjestelmän resursseja ja hidastavat tietokoneen toimintaa – ja ainakin sen käynnistymistä.

Käynnistyjiä voi kuitenkin helposti tarkastella Windowsin omalla toiminnolla.

Windows-järjestelmään sisältyvä työkalu näyttää käynnistys-ohjelmista luettelon, josta voi ottaa pois käytöstä ohjelmat, joiden ei tarvitse käynnistyä automaattisesti.

HUOM: Ota pois käytöstä vain ne ohjelmat, jotka tunnet ja joista tiedät, että ne eivät vaikuta Windowsin käytettävyyteen.

Tutki Tehtävienhallinnan Käynnistys-luetteloa

  1. Työkalu, jolla voi muun muassa hallita käynnistyviä ohjelmia, on Tehtävienhallinta. Se on monipuolinen työkalu, jota voi käyttää myös suorituskyvyn ja verkon seurantaan.
  2. Napsauta kakkospainikkeella tehtäväpalkin tyhjää kohtaa tai vasemman reunan Aloita-painiketta ja valitse esiin tulevasta kohdevalikosta Tehtävienhallinta.
  3. Valitse Käynnistys-välilehti, niin näet ohjelmat, jotka käynnistyvät automaattisesti Windowsin käynnistyksen yhteydessä.
  4. Voit estää ohjelmaa käynnistymästä automaattisesti napsauttamalla ohjelmaa kakkospainikkeella ja valitsemalla rivin Poista käytöstä.
Windows 10:n tehtäväpalkin kohdevalikko ja Tehtävienhallinta

Napsauta kakkospainikkeella tehtäväpalkin vapaata aluetta ja valitse esiin tulevasta valikosta Tehtävienhallinta.

Windowsin Tehtävienhallinta

Tehtävienhallinnassa voi tarkastella automaattisesti käynnistyviä ohjelmia ja ottaa tarpeettomat pois käytöstä. Ota pois käytöstä vain ne, joista tiedät, että ne eivät vaikuta Windowsin käytettävyyteen.

Lue lisää KotiMikrosta

KotiMikron numerossa 17/2017 olevassa artikkelissa kerrotaan lisää automaattisesti käynnistyvistä ohjelmista.

Artikkelissa esitellään Microsoftin apuohjelma, jolla käynnistyjiä voi tutkia tarkemmin. Lehden tilaajat voivat ladata ohjelman KotiMikron Etunurkasta.

Käynnistä kuten haluat Windows 10:ssä

Artikkelissa esitellään tehokas apuohjelma, jolla käynnistyjiä voi tutkia ja hallita tarkemmin.

Tilaa KotiMikro, niin pääset lukemaan suurtestin ja muita artikkeleita 10 viimeisimmästä numerosta mobiililaitteellasi Wype-palvelussa.

Saat käyttöösi myös Etunurkan, KotiMikron latauspalvelun, jossa on tarjolla yli 300 valikoitua ja tarkastettua ohjelmaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...