Leikepöytä Windows 10:ssä

Kun kopioit tekstiä tai muita kohteita Windows 10:ssä, kohde jää Windowsin Leikepöydälle. Näytämme, kuinka sen voi tyhjentää.

Näin raivaat Windows 10:n Leikepöytää

Jos kotitietokone on yhteiskäytössä, toinen käyttäjä saattaa vahingossa liittää toisen kopioiman kuvan tai tekstin. Lue, kuinka tyhjennät Leikepöydän käytön jälkeen.

lauantai 20. kesäkuuta 2020 teksti Henning Dadkhah Rasmussen


Näppäinyhdistelmät Ctrl+C ja Ctrl+V ovat tuttuja komentoja, joilla kopioidaan ja liitetään tekstiä sekä muita kohteita.

Nämä paljon käytetyt toiminnot voivat myös vaarantaa käyttäjän yksityisyyden, jos kotitietokone on yhteiskäytössä.

Viimeisin kopioitu kohde on istunnon aikainen, eli kohde jää Windowsin Leikepöydälle, kunnes tietokone sammutetaan tai käynnistetään uudelleen.

Jos toinen käyttäjä käyttää saman istunnon aikana tietokonetta ja käyttää pikanäppäintä Ctrl+V, käyttäjä tulee helposti liittäneeksi avoinna olevaan tiedostoonsa Leikepöydällä olevan kohteen. 

Tämä voi olla kohtalokasta esimerkiksi tilanteessa, jossa Leikepöydälle on kopioituna tietoja perheenjäsenen syntymäpäivälahjasta.

Tyhjennystoiminto tuli huomaamatta

Monien muiden Windows-toimintojen tavoin myös mahdollisuus tyhjentää Leikepöytä tuli käyttöön kuin huomaamatta. 

Ominaisuus saatiin Windowsiin vuoden 2018 jälkimmäisessä ominaisuuspäivityksessä.

Windows 10:n asetuksista löytyvällä työkalulla voi siivota Leikepöydän ilman, että pitää kirjautua ulos, käynnistää tietokone uudelleen tai käyttää jotain kolmannen osapuolen ohjelmaa. 

> Lue täältä lisää asiaa Windows 10:stä

Näin raivaat Leikepöydän Windows 10:ssä 

Leikepöydän tyhjennys ei vaadi mitään ihmeellisiä säätöjä tai asetusmuutoksia.

Leikepöydän pääsee tyhjentämään suoraan Windowsin asetuksissa, joten se on helppo tehdä ennen kuin poistuu koneen ääreltä.

Tyhjennys hoituu muutamalla valinnalla:

Leikepöytä Windows 10:ssä
Vaihe 1:

Napsauta kakkospainikkeella aloituspainiketta ja valitse esiin tulevasta kohdevalikosta Järjestelmä.

Leikepöytä Windows 10:ssä
Vaihe 2:

Valitse vasemmalta Leikepöytä ja valitse sitten ikkunan alareunasta Tyhjennä, kohdassa Tyhjennä leikepöydän tiedot.

Pyyhi käyttösi jäljet tietokoneelta

KotiMikron numerossa 10/2020 kerrotaan, kuinka voit pyyhkiä muita käyttösi jälkiä.

Tietokoneelle kertyy valtavasti dataa nettiretkistäsi ja muusta tietokoneen käytöstäsi. Etunurkasta ladattavalla ohjelmalla siivoat yksityiset tietosi helposti. 

Lue artikkeli Etunurkassa (vaatii kirjautumisen)


Ehkä sinua kiinnostaa...