Voiko Windows 10:n päivitykset estää?

Nyt voi entistä helpommin estää Windowsia tyrkyttämästä päivityksiä kesken kaiken.

© Shutterstock

Näin pistät päivitykset jäähylle Windows 10:ssä

Windowsilla on tähän asti ollut ikävä tapa tarjota päivitystä joka ikiseen rakoon. Nyt näille tyrkytyksille voi vihdoin panna stopin – väliaikaisesti, mutta kuitenkin!

torstai 5. syyskuuta 2019 teksti M. Flinck


Joskus tuppaa melkein vati kaatumaan, kun Windows ilmoittaa saatavilla olevasta päivityksestä ja haluaa, että se tehdään saman tien, heti ja äkkiä. 

Ja kun nappia erehtyy painamaan, alkaa uudelleenkäynnistysten sarja, jota säestää kehotus olla sammuttamatta tietokonetta.

Alkuaikojen päivitysdiktatuurista on sentään päästy jo eroon, ja järjestelmä ymmärtää, kun sille kertoo, mihin aikaan ei halua tulla häirityksi.

Jatkuva päivitysrumba on herättänyt paljon närää käyttäjien keskuudessa. Microsoft onkin koko ajan parantanut päivitysten sujuvuutta ja tuonut päivitystoimintoon uusia valinnan mahdollisuuksia. 

Windows 10:n päivitystoiminto on aikaisempaa joustavampi

Päivitystoiminnossa on nykyään jo siedettävät, ellei peräti hyvät mahdollisuudet hallita päivitysten asentamista.

Aktiivisen ajan määrittämisen lisäksi päivitykset voi keskeyttää ja keskeytysjaksoa voi lisäksi muuttaa. 

Erityisen hyvä ominaisuus on, että aikaisemmasta käytännöstä poiketen käyttäjä voi päättää, lataako ja asentaako hän ominaisuuspäivitykset, eli kaksi kertaa vuodessa tulevat laajat versiopäivitykset, jotka ennen tulivat väkisin.

Hallitse Windows 10:n päivityksiä

Päivitysten hallinta tapahtuu Windows Updatessa, jonne pääset, kun napsautat aloituspainiketta ja valitset Asetukset (virtakuvakkeen yläpuolella olevan hammasrattaan). 

Valitse asetuksista viimeisin kohta, Päivittäminen ja suojaus.

Kohta Muuta aktiivista aikaa kertoo Windowsille aikavälin, jona yleensä käytät laitetta. Tänä aikana laitetta ei käynnistetä automaattisesti. 

Valitsemalla kohdan pääset määrittämään aktiivisen ajan tai voit antaa Windowsin valita ajan sen perusteella, kuinka käytät laitettasi.

Edellisellä sivulla voit valita Keskeytä päivitykset 7 päivän ajaksi

Päivitysten asentamisen voi siis keskeyttää kerrallaan seitsemäksi päiväksi, ja enintään 35 päivän ajaksi. 

Kun keskeytyksen aikaraja menee umpeen, päivityksiä voi keskeyttää uudelleen vasta, kun uusimmat päivitykset on asennettu.

Keskeytysjaksoa pääset muuttamaan, kun valitset Lisäasetukset

Kohdassa Valitse milloin päivitykset asennetaan voit valita, kuinka kauan lykätään kutakin päivityslajia, laajaa ominaisuuspäivitystä ja pienempää tietoturvapäivityksiä sisältävää laatupäivitystä. 

Lue täältä lisää Windows 10 -vinkkejä

Kokeile Windowsin tulevia toimintoja

Kerromme KotiMikron numerossa 14/2019, kuinka voit ryhtyä Windowsin testaajaksi ja päästä kokeilemaan uusia toimintoja ensimmäisten joukossa.

Liittymällä Windows Insider Program -ohjelmaan saat uudet toiminnot ja ominaisuudet käyttöösi, vaikka niitä ei ole vielä julkaistu virallisesti Windows 10:lle. 

Voit lukea lehdestä Windows Insider Program -ohjelman käyttöönotosta tai voit ladata ja lukea artikkelin täällä Etunurkassa, jos olet lehden tilaaja.


Ehkä sinua kiinnostaa...