Windows 10:n vikasietotila

Joskus on tilanteita, joissa on otettava käyttöön Windows 10:n vikasietotila tai muita järjestelmän korjaukseen liittyviä toimintoja.

Näin pääset vikasietotilaan Windows 10:ssä

Myös Windows 10:ssä on vikasietotila. Sen käyttöönotto tapahtuu kuitenkin eri tavalla kuin aikaisemmin.

maanantai 1. lokakuuta 2018


Windows 10 on ketterä järjestelmä, joka käynnistyy nopeasti, ja jonka käynnistystoimintoja on myös muutettu verrattuna edellisiin versioihin.

Käynnistysvalikkoa, jonka sai esiin tietokoneen käynnistyksen alkurutiinien aikana F8-toimintonäppäimellä, ei enää ole.

Käynnistysvalikosta pääsi vikasietotilaan, jossa voi korjata ongelmia lataamalla Windowsin perustilaan, minimikokoonpanolla.

Mikä on Windows 10:n vikasietotila?

Vikasietotila on edelleen käytettävissä Windows 10:ssä. Nyt tilaan pääsee eri tavalla joko Windowsista tai lukitusnäytöltä.

Windowsia vikasietotilaan käynnistäessä ladataan vain välttämättömät laiteohjaimet, ohjelmat ja toiminnot, joilla Windowsin ylipäätään saa käyntiin. 

Windows ei vikasietotilassa käynnistä käyttäjän ohjelmia tai lisälaitteita, sillä siten vältetään tilanne, jossa jokin asennettu ohjelma tai viallinen laiteohjain estää Windowsin käynnistämisen.

Kun tietokone käynnistyy vikasietotilassa, näyttö on hieman erilainen ja ruudulle tulee ilmoitus vikasietotilan käytöstä. Aloitusvalikko ja muut Windowsin perustoiminnot ovat kuitenkin käytettävissä.

Vikasietotilassa selviää ainakin se, että oletusasetukset ja perustason laiteohjaimet eivät aiheuta ongelmaa, jos sitä ei esiinny vikasietotilassa.

Vikasietotilaa käyttäessä voi vaihtoehtoisesti valita verkkoyhteyksillä varustetun vikasietotilan. Silloin vikasietotilaan ladataan tarvittavat verkko-ohjaimet, jotta vikasietotilassa voi käyttää nettiä ja olla yhteydessä lähiverkon muihin laitteisiin.    

Käynnistä vikasietotila ja korjaa tai palauta

Vianmääritystoiminnossa voi tarvittaessa tehdä muun muassa järjestelmän palautuksen tai käynnistyksen korjauksen.

Jos Windows on käynnissä, niin vikasietotilaan pääsee asetuksista: 

1. Avaa asetukset näppäinyhdistelmällä Windows-näppäin + I (tai valitse aloituspainike näytön vasemmassa alakulmassa ja valitse Asetukset). 

2. Valitse Päivittäminen ja suojaus ja sieltä Palauttaminen

3. Valitse Käynnistyksen lisäasetukset -kohdasta Käynnistä nyt uudelleen

Kun tietokone käynnistyy uudelleen ja esiin tulee Valitse vaihtoehto -näyttö, valitse Vianmääritys, LisäasetuksetKäynnistysasetukset ja Käynnistä uudelleen

Kun tietokone käynnistyy uudelleen, näyttöön tulee käynnistyksen vaihtoehtojen luettelo. 

Käynnistä tietokone vikasietotilassa valitsemalla 4 tai F4. Tai jos tarvitset nettiä, valitse Vikasietotila ja verkkoyhteydet valitsemalla 5 tai F5

Kirjautumisnäytöstä pääsee vikasietotilaan vastaavasti näin:

1. Käynnistä tietokone uudelleen.

2. Kun olet kirjautumisnäytössä, pidä Vaihto-näppäin painettuna ja valitse Sammuta (virtapainikkeen kuva alhaalla oikealla) 

3. Valitse Käynnistä uudelleen

Koneen käynnistyessä uudelleen esiin tulee yllä mainittu käynnistyksen vaihtoehtojen lista.

Windows 10:n vikasietotila

Kun Windows 10 on käynnissä, vikasietotilaan pääsee helposti Windowsin asetusten kautta.

> Lue lisää asiaa Windows 10:stä

Varmuuskopioimalla vältät tietojen menetyksen

Vikasietotilaa tarvitaan useimmiten silloin, kun tietokone ei toimi kunnolla. Ongelmatilanteissa varmuuskopioiden merkitys korostuu, ja ne onkin syytä tehdä ennen kuin on liian myöhäistä.

KotiMikron Etunurkassa on yli 300 luotettavaa ohjelmaa – mukaan lukien KotiMikron toimituksen kokoama tietoturvapaketti, jonka avulla voit ylläpitää tietokoneesi toimintaa, suojata sen haittaohjelmilta ja myös varmistaa tiedostosi. 

KotiMikron tilaajana saat lisäksi Keepit-pilvipalvelusta 50 gigatavun tallennustilan, jonne voit helposti varmistaa tärkeät tiedostosi.

Saat Etunurkan ohjelmakirjaston käyttöösi jo 3,90 eurolla. Tutustu hyviin tarjouksiimme täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...