Windows 10, aloitusvalikko

Voit muokata Windows 10:n aloitusvalikkoa ja valita siinä näytettäviä kohteita.

Näin lisäät ja poistat kohteita Windows 10:n aloitusvalikossa

Windows 10:n aloitusvalikko jää usein turhan vähälle käytölle. Pienellä vaivalla saat tästä mainiosta työkalusta vieläkin kätevämmän.

perjantai 22. helmikuuta 2019 teksti S. Nielsen


Hyödylliset käyttöön ja turhat pois.

Tämä ajattelutapa pätee erityisesti Windows 10:n aloitusvalikkoon.

Aloitusvalikko on kulkenut pitkän tien, joka alkoi Windows 95:ssä julkaistusta Käynnistä-valikosta, ja joka aloitusnäyttö-nimisenä piipahti Windows 8:ssa, kunnes Windows 10:ssä löysi nykyisen hahmonsa.

Perusasetuksilla aloitusvalikon tapahtuma- ja muut ruudut eivät välttämättä ole kaikille käyttäjille mieleen, varsinkin jos tapahtumaruuduissa pyörähtäviä sovelluksia ei käytä.

Aloitusvalikosta saa kuitenkin paljon käytettävämmän, kun viitsii uhrata hieman aikaa sen mukauttamiseen omaan käyttöön.

Näin poistat ruudun Windows 10:n aloitusvalikosta

Tarpeettoman tapahtuma- tai muun ruudun voi poistaa aloitusvalikosta napsauttamalla ruutua hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Poista kiinnitys aloituksesta.

Jos et halua, että ruutu päivittää tietoja, napsauta ruutua hiiren kakkospainikkeella, vie hiiri riville Enemmän ja valitse Poista tapahtumaruutu käytöstä.

Näin lisäät ohjelmalle ruudun Windows 10:n aloitusvalikkoon

Voit lisätä ohjelmalle ruudun aloitusvalikkoon helpoiten vetämällä ja pudottamalla.

Avaa aloitusvalikko ja tartu aakkostetussa luettelossa olevaan ohjelmaan ja vedä ja pudota se aloitusvalikkoon. 

toinen yhtä kätevä tapa on napsauttaa aloitusvalikon aakkostetussa luettelossa olevaa ohjelmaa kakkospainikkeella ja valita Kiinnitä aloitukseen

Myös ruudun kokoa voi muuttaa napsauttamalla ruutua kakkospainikkeella ja viemällä hiiren Muuta kokoa -rivin päälle.

Poista tarpeettomat ohjelmat Windows 10:ssä

Ruudun poistaminen aloitusvalikosta ei poista itse ohjelmaa. Jos et käytä ohjelmaa lainkaan, niin poista sen asennus tietokoneelta.

Poistamiseen kannattaa aina käyttää ohjelman omaa poistotoimintoa, jonka yleensä voi käynnistää Windowsin omalla toiminnolla. 

Joskus ohjelman poistaminen vaatii kuitenkin erikoistyökalua, jos ohjelman poisto ei normaalia tietä onnistu tai jos ohjelma jättää asennuksen poistosta huolimatta tarpeettomia jälkiä järjestelmään.    

Tehokas poistotyökalu on Revo Uninstaller, joka esitellään KotiMikron numerossa 4/2019. 

Revo Uninstaller poistaa asennuksen rippeetkin tarkastamalla tietokoneen sen jälkeen, kun ohjelman asennus on poistettu.

KotiMikron tilaajana voit ladata ohjelman ja sen käyttöä esittelevän oppaan Etunurkasta.

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea lehteä myös tietokoneella ja mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat samalla myös käyttöoikeuden Etunurkkaan.

> Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla. Valitse itsellesi sopivin tarjous – ja henkilökohtainen tervetulolahjasi – täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...