Microsoft myöntää: Tietokoneen nollaus ei poista kaikkea
Nollaa:

Voit valita, säilytätkö vai poistatko henkilökohtaiset tiedostosi, kun nollaat tietokoneesi. Nyt on käynyt ilmi, että jotkin henkilökohtaiset tiedostot säilyvät, vaikka olisit valinnut päinvastaisen vaihtoehdon.

Microsoft myöntää: Tietokoneen nollaus ei poista kaikkea

Olemme aina olleet siinä käsityksessä, että tietokoneen nollaus niin, että henkilökohtaisia tiedostoja ei haluta säilyttää, poistaa kaikki tiedostot tietokoneelta. Nyt näyttää siltä, että jotkin tiedostot kuitenkin säilyvät koneella.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Puhelimen tavoin myös Windows 10 ja 11 mahdollistavat tietokoneen nollaamisen, jotta se on jälleen kuin uusi.

Prosessin aikana sinun on päätettävä, haluatko säilyttää henkilökohtaiset tiedostosi vai poistaa kaiken ja aloittaa alusta täysin tyhjällä tietokoneella.

Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että nollaus ja henkilökohtaisten tiedostojen poistaminen eivät ole olleet niin tehokkaita kuin luulimme.

> Lue myös: Näin nollaan matkapuhelimesi

Kun nollaat tietokoneen, sinun tulee valita, haluatko säilyttää henkilökohtaiset tiedostot vai poistaa kaiken.
Nollaa Windows-tietokone:

Jos olet yrittänyt nollata Windows-tietokoneesi, olet kohdannut tilanteen, jossa sinun oli päätettävä, säilytätkö henkilökohtaiset tiedostot vai poistatko kaiken.

Selvisi, ettei tiedostoja poistettu

Viikko sitten Windows-käyttäjä huomasi, että hänen tietokoneellaan oli yhä henkilökohtaisia tiedostoja nollauksen jälkeen, vaikka hän oli itse asiassa valinnut kaiken poistamisen.

Nyt Microsoft on vahvistanut, että virhe on olemassa.

Yhtiö selittää, että tämä koskee erityisesti OneDrive-varmuuskopiointipalvelun tiedostoja sisältäviä kansioita, joita ei joissakin tapauksissa tyhjennetä, vaikka olisitkin valinnut niin.

Ongelma on havaittu sekä tietokoneen paikallisissa nollauksissa että nollauksissa, joissa Microsoft-tilin kautta poistetaan tietokone, joka on joutunut esimerkiksi vääriin käsiin.

Muutamissa räikeissä tapauksissa on havaittu, että muutoin salatut Bitlocker-tiedostot jäävät kiintolevylle salaamattomina nollauksen jälkeen. 

Koskee kaikkia Windows-versioita

Microsoft ilmoittaa, että virhe löytyy uusimmista Windows 10 -versioista 20H2 ja 21H2:een asti. Windows 11:n versio on 21H1.

Yhtiö sanoo, että se tekee kovasti töitä ongelman korjaamiseksi ja että vian korjaava päivitys lähetetään pian.

Ole varovainen, kun luovut tietokoneestasi

Tietoturvavirhe voi olla ongelmallinen, jos olet luopumassa tietokoneestasi siinä uskossa, että olet poistanut henkilökohtaiset tiedostot nollauksella.

Tämä tarkoittaa, että tietokoneen ostaja – tai kierrätyskeskuksen työntekijä – voi päästä käsiksi henkilökohtaisiin tiedostoihisi, koska niitä ei ole poistettu, niin kuin luulit tehneesi.

Jos siis aiot myydä tietokoneesi tai antaa sen pois, varmista, että kaikki on pyyhitty puhtaaksi. 

> Lue myös: Haluatko myydä käytetyn tietokoneesi? Tee ensin nämä 5 asiaa

Kirjaudu ulos OneDrivesta ennen nollaamista

Microsoftin mukaan voit suojata tietosi kirjautumalla ulos OneDrivesta tietokoneella ennen nollauksen käynnistämistä.

Silloin kaikki OneDrive-tiedostosi poistetaan kiintolevyltä, ennen kuin nollaus poistaa kaikki Windows-tiedostot.

> Katso täältä vaihe vaiheelta, miten nollaat Windows-tietokoneesi

Näin nollaat tietokoneesi tehokkaimmin

Suosittelemme kuitenkin, ettet pelkästään poista tiedostoja, jos haluat luovuttaa tietokoneen eteenpäin. 

Kun käytät sen sijaan erityistä poisto-ohjelmaa, se korvaa kiintolevyn alueet, joilla tiedostot sijaitsivat, jolloin niitä ei voi enää koskaan palauttaa. 

Voit käyttää Secure Eraser -ohjelmaa tähän tarkoitukseen. Ohjelma on Etunurkassa yhdessä kattavan oppaan kanssa, jossa kerrotaan, miten sitä käytetään.

> Lataa Secure Eraser Etunurkasta tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...