Windows 10:n sovelluksella käsitelty valokuva.

Säädimme värejä ja valoisuutta Microsoftin Valokuvat-sovelluksella.

© Kristoffer Engbo

Kuvankäsittelyä Windows 10:llä

Windows 10 -käyttöjärjestelmään kuuluu ilmainen Valokuvat-sovellus, jolla valokuvien peruskäsittely hoituu mainiosti. Näin sitä käytetään.

tiistai 16. toukokuuta 2017

Jos kameralla tai älypuhelimella otetut kuvat jäivät kauniisti sanottuna hiomattomiksi timanteiksi, eli jos riittää, että niiden värejä ja valoisuutta hieman korjataan ja kuvia vähän rajataan, on tässä hyvä vaihtoehto.

Windows 10:ssä on kaikki peruskuvankäsittelyyn tarvittava. Valokuvat-sovellus, joka löytyy aloitusvalikosta, pystyy paljon muuhunkin kuin valokuvien näyttämiseen.

Siinä on nimittäin yksinkertainen kuvankäsittelyohjelma, jolla voi hoitaa perusasiat hyvinkin kätevästi.

Näin Windows 10:n Valokuvat toimii

Windows 10 Valokuvat – tehostesuotimia.

Painikkeen Kuvanparannus alta löytyy tehostesuotimia. Valitse Parantele valokuvaa -kohdan taikasauva, niin kuvaan tulevat voimaan ohjelman omat automaattiset säädöt.

© Windows 10

Kun avaat kuvan, se näkyy suurena. Napsauta Muokkaa oikeasta yläkulmasta. Oikealla on nyt valittavana erilaisia tehostesuotimia, jotka toimivat napsauttamalla.

Mutta kun painat painiketta Säädä, voit itse säätää kuvan sellaiseksi kuin haluat. Alta löytyvät itse käsittelykomennot.

Säädä valoisuutta

Valokuvat-sovelluksen valoisuussäätimet.

Painikkeen Säädä alta löytyvät valoisuuden säätämiseen tarvittavat liukusäätimet.

© Windows 10

Kohdasta Valo tulee esiin valoisuussäätimiä.

Jos kuva kokonaisuudessaan hieman on ali- tai ylivalottunut, korjaa se säätimellä Valotus.

Liian kirkkaita eli ylivalottuneita yksittäisiä alueita voidaan tummentaa vetämällä säädintä Korostukset vasemmalle päin. Vastaavasti tummiin kohtiin saadaan kaivettua sävyeroja vetämällä säädintä Varjot oikealle. 

Kontrastia korjaillaan tietenkin säätimellä Kontrasti, ja erityisesti keskisävyihin saadaan kontrastia säätimellä Selkeys, joka tulee esiin vierittämällä alaspäin.

Värien säätäminen

Valokuvat-sovelluksen värisäätimet.

Säätimillä Vaalennettu värisävy ja Lämpö säädetään värisävyjä.

Kohdasta Väri saadaan esiin värisäädöt.

Aloita liukusäätimestä Lämpö. Jos sitä liikutetaan vasemmalle, kuva alkaa sinertää eli värisävyt kylmenevät, ja oikealta taas löytyvät lämpimät sävyt.

Vaalennettu värisävy saa kuva vihertämään, jos sitä vedetään vasemmalle, kun taas oikealla on magenta eli violetti yleissävy. Näillä säätimillä siis löytyy oikea valkotasapaino ja värien virheettömyys

Alla näkyvät ennen ja jälkeen -säädöt. Olemme korjailleet värejä ja valoisuutta, ja toiminnon Näppylän korjaus avulla poistimme kuvakennon pölyisyyden aiheuttamia läiskiä kuvasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...