Windows Cortana

Windowsin Cortana-digiavustaja tottelee puhetta, joten tietokonetta voi käyttää hiireen ja näppäimistöön koskematta.

Kokeile Windowsin Cortana-digiavustajaa

Windowsin digiassistentti Cortana ei vielä toimi Suomessa, mutta pienellä kikalla sitä voi jo nyt kokeilla, tosin vain englanniksi.

perjantai 28. syyskuuta 2018 teksti N. Ernst


Microsoftin älykäs digiavustaja Cortana on ollut joissain maissa arkipäivää jo jonkin aikaa, mutta Suomessa sitä ei vielä saa Windowsin mukana, eikä se myöskään ymmärrä suomea. 

Ainoa suomeksi toimiva digiavustaja on tällä hetkellä Applen Siri, sillä Googlen digiapuri Google Assistant, joka toimii jo esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, ei vieläkään toimi suomeksi. Samoin Amazonin digiavustaja Alexa ei sekään osaa vielä suomea.

Cortanaa voi kuitenkin kokeilla pienellä kikalla. Digiavustajan saa käyttöön, kun vaihtaa tietokoneen maa- ja kieliasetukset englanninkielisiksi. tietokoneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen esiin tulee englantia ymmärtävä Cortana.

Lue myös: Seuraavan Windows 10 -päivityksen 8 parasta uudistusta

Näin otat Cortanan käyttöön

Saat Cortanan käyttöön, kun muutat Windowsin maa- ja kieliasetuksia: 

  1. Valitse aloituspainike ja valitse Asetukset.
  2. Valitse Aika ja kieli ja seuraavassa ikkunassa Alue ja kieli.
  3. Valitse maa, jossa Cortana toimii, eli esimerkiksi Iso-Britannia, Kanada tai Yhdysvallat, ja valitse maata vastaava kieli. Asenna tarvittaessa uusi kieli valitsemalla Lisää kieli.
  4. Kirjaudu ulos ja sitten takaisin sisään, niin uudet asetukset tulevat voimaan. Cortanan kuvake tulee tehtäväpalkin hakuruutuun ja Cortanalle voi puhua, kun napsauttaa mikrofonin kuvaketta.

Mitä Cortanalla voi tehdä?

Cortana on älykäs avustaja, jolle voi puhua melkein mitä tahansa ja se vastaa useimpiin kysymyksiin puhumalla. 

Hankalimpiin kysymyksiin, esimerkiksi jotain tietoa haettaessa, Cortana näyttää osumalistan, mutta yksinkertaisin kysymyksiin se antaa täsmällisen vastauksen.

Voit kysyä Cortanalta vaikka huomisen sääennusteen "How is the weather tomorrow?", ja Cortana kertoo ennusteen ääneen ja näyttää samaan aikaan ennusteen myös ruudulla. (Juttu jatkuu kuvan alta.)

Napsauta mikrofonin kuvaketta ja sano "How is the weather tomorrow", niin Cortana kertoo sääennusteen ääneen ja näyttää sen myös ruudulla. 

Samoin Cortanalle voi antaa komentoja ja sanoa sille esimerkiksi "Open Google Chrome", jolloin Cortana avaa Chrome-selaimen. Jos sanot "Open Chrome", Cortana kysyy lisätietoja, jos asennettuna on ohjelmia, joissa esiintyy Chrome-sana tai jotka ovat Googlen tekemiä.

Cortanaa voi myös komentaa esimerkiksi vähentämään tai lisäämään äänenvoimakkuutta, tai vaikka sammuttamaan tietokoneen.

Cortana osaa myös hassutella. Sitä voi pyytää kertomaan vitsin, ja digiapurin saa laulamaan pienen laulun, kun sille sanoo "sing me a song".

Palauta maa- ja kieliasetukset Suomeen, kun lopetat Cortanan kokeilun, ja kirjaudu ulos ja sitten takaisin sisään, niin Windows on taas suomenkielinen.

Nyt saat neljä numeroa KotiMikroa ja langattoman näppäimistön yhteishintaan vain 21,90 eurolla. Langattomalla bluetooth-näppäimistöllä kirjoitat puhelimella ja taulutietokoneella tehokkaasti ja helposti myös pitkiäkin tekstejä. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...