Raivaa tilaa automaattisesti Windowsissa

Vaivaako tietokonettasi tilanpuute? Windowsin voi määritellä vapauttamaan levytilaa automaattisesti.

© Shutterstock

Käytä Windowsin raivausautomaattia

Aina ei muista tai viitsi tyhjennellä roskakoria ja ladattujen tiedostojen kansiota, joihin voi yllättäen kertyä gigakaupalla tarpeettomia tiedostoja tilaa viemään. Helpota tilaähkyä käyttämällä automaattista tallennustilan seurantaa.

tiistai 6. elokuuta 2019 teksti M. Flinck


Tallennustila voi täyttyä huomaamatta ja tilanpuute voi johtaa myös ongelmiin, kun tietokone hidastuu ja järjestelmä alkaa toimia epävakaasti. 

Ja jo pelkästään se aiheuttaa närästystä, että uuden ohjelman asentamista varten pitää ensin poistaa jotain.

Pahimmassa tapauksessa käy niin, että päivityksiä ei pysty asentamaan ja Windows hälyttää levytilan puutteesta.

Käytön myötä esimerkiksi roskakoriin ja ladattujen tiedostojen kansioon voi kertyä gigakaupalla tiedostoja, jotka ovat täysin tarpeettomia ja vievät myös ison siivun levytilasta.

Roskakoria ja ladatut tiedostot -kansiota voi tyhjentää ja perata käsipelillä, mutta Windows 10:ssä on viime syksyn ominaisuuspäivityksestä lähtien ollut tallennustilan seurantatoiminto, joka vapauttaa tilaa automaattisesti.

Ottamalla tallennusseurannan käyttöön Windowsin saa poistamaan tarpeettomia tiedostoja, kuten sovellusten luomia väliaikaisia tiedostoja ja roskakorissa olevia tiedostoja sekä Lataukset-kansion sisällön.

Näin käytät tallennusseurantaa

Tuoreimmassa Windows 10 -versiossa (versio 1903) tallennusseuranta otetaan käyttöön näin: 

Valitse aloituspainike ja valitse Asetukset. Valitse Asetukset-ikkunassa Järjestelmä ja sitten vasemmasta valikosta Tallennustila.

Vaihda Tallennustila-kohdassa tilaksi Käytössä ja siirry sitten muokkaamaan asetuksia valitsemalla Määritä tallennusseuranta tai suorita se nyt

Varmista, että valittuna on Poista tilapäiset tiedostot, joita sovellukset eivät käytä. Valitse sitten sen alla olevasta kahdesta valikosta, milloin roskakorista ja Lataukset-kansiosta poistetaan tiedostot. 

Jatkossa Windows huolehtii tyhjennyksestä valitsemiesi asetusten mukaan. 

Poista turha täyte tietokoneelta

KotiMikron numerossa 12/2019 on laaja raivausta käsittelevä artikkeli, jossa näytetään, kuinka tarpeettomat ohjelmat voi poistaa Windowsista, olivat ne sitten Windowsin mukana tulleita tai laitevalmistajan asentamia ohjelmia. 

Ohjelmien poistamiseen käytetään Geek Uninstaller -työkalua, joka on ladattavissa Etunurkasta. 

> Lataa ohjelma ja artikkeli Etunurkasta (vain tilaajille)


Ehkä sinua kiinnostaa...