Järjestä lisää tallennustilaa

Kiintolevytila hupenee käytön myötä, ja levyn täyttyessä voi tulla myös ongelmia, kun tietokone hidastuu ja järjestelmä alkaa toimia epävakaasti.

Helpot niksit: Näin vapautat nopeasti tallennustilaa

Tallennustilaa raivaamalla saa vapautettua lisää tilaa, ja tietokonekin toimii ketterämmin, kun sen ei tarvitse olla aivan ähkynä. Jo parilla konstilla voi saada tilaihmeitä aikaiseksi.

torstai 1. lokakuuta 2020 teksti N. Ernst


Windowsin käytöstä voi tulla murheellinen savotta ja vähintäänkin hankalaa, kun kiintolevytila uhkaa loppua.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun päivitysten asennus tökkii, Windows herjaa levytilan vähyydestä ja tietokone toimii kuin unessa, pitää tehdä jotain, että tilaähky helpottaa.

Levytilaa voi vapauttaa helposti jo parilla konstilla. 

Tässä on 3 helppoa keinoa akuutin tilanteen korjaamiseen:

1. Käytä tallennusseurantaa tai levyn uudelleenjärjestämistä
2. Poista ohjelmat, joita et käytä
3. Siirrä tiedostot pilveen

1. Käytä tallennusseurantaa tai levyn uudelleenjärjestämistä

Tietokoneelle on saattanut kertyä runsaasti tarpeettomia tiedostoja tai tilapäisiä tiedostoja, joita mikään toiminto ei ole poistanut automaattisesti.

Windows 10:n tallennusseurannan avulla on helppo siivota pois turhat kohteet.

  1. Valitse aloituspainike ja sitten Asetukset ja sieltä edelleen Järjestelmä ja Tallennustila.
  2. Valitse Tallennusseuranta-kohdassa Vapauta tilaa nyt.
  3. Odota, että Windows selvittää, mitkä kohteet vievät eniten tilaa. Valitse sitten kohteet, jotka haluat poistaa, ja valitse Poista tiedostot.

Jos käytössä ei ole tallennusseurantaa, voit siivota levyä Levyn uudelleenjärjestäminen -työkalulla.

  1. Avaa aloitusvalikko tai avaa hakurivi napsauttamalla tehtäväpalkin suurennuslasia, kirjoita järjestä ja valitse hakutuloksista Järjestä uudelleen.
  2. Valitse poistettavat kohteet. Napsauta nimeä, niin näet kuvauksen. Perusasetuksilla on jo valittuna joitain kohteita.
  3. Lisää tilaa saat vapautettua, kun valitset Järjestä järjestelmätiedostot.

Resurssienhallinnassa on hankalaa ja joskus jopa mahdotonta selvittää kansioiden tilankäyttöä.

KotiMikron numerossa 16/2020 esiteltävä RidNacs-apuohjelma on sen sijaan nimenomaan tähän tarkoitukseen kehitetty työkalu.

RidNacs tarkistaa kaikki kansiot ja ilmoittaa niiden koon. Ohjelmalla saa yleiskuvan siitä, missä on eniten tilaa vieviä tiedostoja, minkä jälkeen voi tutkia, onko joukossa tarpeettomia.

> Etunurkka-palvelusta voit ladata Ridnacs-ohjelman ja lukea, kuinka ohjelmaa käytetään.

2. Poista ohjelmat, joita et käytä

Tarpeettomia ohjelmia ei kannata säilyttää kiintolevyllä, missä ne vievät vain turhaa tilaa ja rekisterimerkintöjensä takia voivat myös hidastaa konetta.

Ohjelman voi aina asentaa uudelleen, jos ohjelmalle tulee myöhemmin tarvetta.

Windows 10:ssä ohjelmien poisto hoituu yksinkertaisesti asetusten kautta. Vanhemmissa versioissa poistotoimintoon pääsee Ohjauspaneelin kautta.

Valitse aloituspainike ja sitten Asetukset ja sieltä edelleen Sovellukset.

Valitse poistettava ohjelma ja valitse Poista sovellus, niin ohjelman asennuksen poisto käynnistyy. Joissain ohjelmissa esiin tulee valikko, josta voi poiston lisäksi valita ohjelman korjaamisen.

Jos ohjelman oma asennuksen poistotyökalu epäonnistuu, ohjelman poistamiseen voi käyttää erikoistyökalua, Revo Uninstaller -ohjelmaa. Tilaajana voit ladata Revo Uninstallerin turvallisesti Etunurkasta, jossa on ladattavana myös ohjelman käyttöä esittelevä opas. 

3. Siirrä tiedostot pilveen

Yksi keino vähentää tilantarvetta tietokoneella on siirtää tiedostot pilvipalveluun. KotiMikron numeron 5/2019 artikkelissa Raivaa lisää tallennustilaa esitellään verkkokäytön erilaisia mahdollisuuksia vapauttaa kiintolevytilaa.

Artikkelissa kerrotaan, kuinka kiintolevylle saa raivattua gigatavukaupalla tallennustilaa siirtämällä tiedostot, kuvat ja videot verkkoon ja käyttämällä nettipalveluja tietokoneelle asennettavien ohjelmien sijaan.

Näytämme kuinka muun muassa toimisto-ohjelmia voi käyttää maksutta netissä ja kuinka suoratoistopalvelun työpöytäversiolla voi toistaa musiikkia suoraan verkosta, jolloin musiikkia ei tarvitse arkistoida kiintolevylle.

Samassa artikkelissa on myös vaiheittainen opastus, kuinka kuvat ja videot saa siirrettyä verkossa toimivaan tallennuspalveluun.

> Artikkelin pääset lukemaan myös Etunurkassa (vain tilaajille).

Artikkeli on Spotify Free -ohjelman esittelyn yhteydessä, koska ohjelmaa käsitellään oppaassa.

Näin pääset lukemaan KotiMikroa

Voit ostaa KotiMikron irtonumeron lehtipisteistä.

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea lehteä myös tietokoneella ja mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat saman tien myös käyttöoikeuden Etunurkkaan.

> Pääset KotiMikron tilaajaksi jo 3,90 eurolla. Voit valita itsellesi sopivan tarjouksen – ja haluamasi tervetulolahjan – täällä.


Ehkä sinua kiinnostaa...