Tällainen on uusi Android 12
Android 12:

Jos sinulla on Android-puhelin, sinulla on paljon odotettavaa. Android-käyttöjärjestelmän uusin versio tarjoaa nimittäin monia mielenkiintoisia uutuuksia.

© Google

Nyt se on täällä: Tällainen on uusi Android 12

Google on nyt julkaissut uusimman Android-käyttöjärjestelmän version. Erityisesti ulkonäköä on parannettu huomattavasti. Näet kaikki uudet toiminnot täältä.

tiistai 16. marraskuuta 2021 teksti N. Ernst

Google on nyt julkaissut Androidin uusimman version. Olemme saapuneet käyttöjärjestelmän 12. versioon sen jälkeen, kun ensimmäinen versio näki päivänvalon vuonna 2008.  

LUE MYÖS: Saa reilusti tilaa Android-puhelimeesi

Latasimme ja asensimme Android 12 -käyttöjärjestelmän Googlen Pixel 5 -puhelimeen ja käytimme sitä päivittäin viime viikon aikana.

Täältä voit lukea ensimmäiset Android 12 -käyttöjärjestelmän käyttökokemuksemme. Käymme läpi suurimmat ja mielenkiintoisimmat uutuudet.

Uusi ja pirteä ulkonäkö Android 12 -käyttöjärjestelmässä

Ensinnäkin graafisella rintamalla on tapahtunut paljon. Käyttöliittymä on saanut suurimman uudistuksen vuosiin, minkä ansiosta Android näyttää aiempaa modernimmalta, minimalistisemmalta ja värikkäämmältä.

LUE MYÖS: Varo: Google Play sisältää paljon haittaohjelmia

Lukitusnäytön kello on nyt jättimäinen, ja aloitusnäytön pienohjelmissa on nyt pyöristetyt kulmat ja näyttävämmät värit.

Nämä ovat rohkeita suunnitteluvalintoja, eivätkä ne tietenkään sovi kaikille, mutta tämän kirjoittajan mielestä käyttöliittymä on tervetullut uudistus, joka tuo mieleen sekä iOS:n että Windows 11:n.  

Tältä näyttää Android 12:n lukitusnäyttö
Android 12:

Painikkeet ja kello vaihtavat väriä automaattisesti Android 12 -puhelimesi taustan mukaan.

© Google

Uusi muotoilu tekee puhelimesta yhdenmukaisen

Tyylikkäänä yksityiskohtana käyttöjärjestelmä saa nyt automaattisesti värin sen mukaan, minkä taustan olet valinnut puhelimeesi. Jos taustalla on esimerkiksi maapallo, vihreän ja sinisen sävyt toistuvat käyttöliittymässä. 

Se luo yhtenäisyyttä ja toimii erittäin hyvin.

LUE MYÖS: Näin teet Android-puhelimestasi turvallisen

Ehkä selkein esimerkki uudesta muotoilusta on pika-asetuksissa. Painikkeet ovat nyt suuret ja pyöreät, joten niitä on helppo lukea ja painaa. Lisäksi ne saavat väriä taustasta riippuen. 

Tässä ovat Android 12:n asetukset

Pyyhkäisemällä ylhäältä alaspäin pääset pika-asetuksiin, kuten taskulamppuun, verkkoon, Google Pay -palveluun ja Bluetoothiin. 

© Shutterstock


Aluksi painikkeet olivat liian suuret, mutta totuttelemisen jälkeen arvostan sitä, että ne ovat niin suuria ja niitä on helppo painaa. 

LUE MYÖS: Android-puhelimissa on pian suuri ongelma

Android 12 -käyttöliittymä

Käyttöliittymä koostuu Android 12 -käyttöjärjestelmästä, jossa on pyöristetyt kulmat, pehmeät muodot, uudet pienohjelmat ja yhteensointuvat sävyt. 

© Shutterstock

Hallitse yksityisyyttäsi

Uutuutena Android 12:ssa on nyt paljon helpompi saada kokonaiskuva sovelluksistasi ja yksityisyydestäsi. 

LUE MYÖS: Parempi yksityisyydensuoja Play-kaupassa 

Se saattaa kuulostaa hieman tekniseltä ja pitkäveteiseltä, kuten se usein onkin, mutta Google on ratkaissut asian tyylikkäällä ja mielenkiintoisella tavalla. Etenkin, kun otetaan huomioon, miten hankalaa ja monimutkaista tämä on ollut aiemmissa Android-versioissa. 

Hallitse yksityisyyttä Android 12:ssa
Tietoturva:

Oikeassa yläkulmassa näkyy, kun sovellus käyttää kameraa tai mikrofonia. Silloin näet vihreän kuvakkeen. 

© Google

Nyt asetuksissasi on "privacy dashboard", jossa voit esimerkiksi napsauttaa "sijaintia". Tämän jälkeen näet 24 tunnin aikajanan, josta näet, mitkä sovellukset ovat käyttäneet sijaintiasi tiettynä ajankohtana.

LUE MYÖS: 151 vaarallista Android-sovellusta: Poista ne heti

Näin on paljon helpompaa tarkistaa, vakoilevatko sovelluksesi yksityisyyttäsi. Ei ole myöskään liian aikaista, että Google, Apple ja Microsoft alkavat huolehtia käyttäjien yksityisyydestä vakavammin.  

Privacy dashboardissa voit myös valita, sallitko sovelluksille käyttöoikeuden tietojesi eri osiin. 

Käytä puhelinta yhdellä kädellä

Google on myös toteuttanut useita muita toimenpiteitä, joilla puhelimen käyttö on tehty helpommaksi ja intuitiivisemmaksi. Kiinnostavimpien joukossa on "auto-rotate". 

Se on toiminto, joka seuraa kasvojasi ja estää puhelimen näytön pyörimisen tietyissä tilanteissa. 

Tämä on kätevää esimerkiksi silloin, kun käytät puhelinta vuoteessa ja kyljelläsi, jolloin sisältö ei yhtäkkiä käänny väärinpäin. 

Se toimii yllättävän hyvin, vaikka se onkin ratkaisu eräänlaiseen ylellisyysongelmaan. 

Android 12 -käyttöjärjestelmää on helpompi käyttää yhdellä kädellä.
Yhdellä kädellä:

Android 12:ssa pyyhkäisemällä alaspäin voit käyttää puolta näytöstä, mikä helpottaa kauempana olevien asioiden tavoittamista, kun käytät puhelinta yhdellä kädellä. 

© KotiMikro


Voit nyt myös pyyhkäistä alaspäin näytön alareunaan ja saat miniversion siitä, mitä näytöllä tapahtuu. Siten pääset helpommin käsiksi näytön kauempana oleviin osiin yhdellä kädellä. 

Tämä on erittäin kätevää, koska vältyt puhelimen kanssa näpyttelyltä ja sen mahdolliselta pudottamiselta. 

Milloin saat Android 12 -käyttöjärjestelmän?

Kuten artikkelin alussa mainittiin, vain Googlen omat Pixel-puhelimet voivat toistaiseksi käyttää Android 12 -käyttöjärjestelmää.

Lisäksi kukin valmistaja julkaisee uuden Android-version puhelimiinsa, joten et voi tietää varmasti, milloin Android 12 on valmiina puhelimeesi.

Jos sinulla on vanha puhelin, et välttämättä saa Android 12 -käyttöjärjestelmää lainkaan. Valmistajat päättävät siitä itse.

Tässä englanninkielisessä artikkelissa on kattava katsaus siitä, milloin eri valmistajat odottavat Android 12 -käyttöjärjestelmän olevan valmis eri puhelimiin. 

Ehkä sinua kiinnostaa...