Blu-ray vs hd-dvd – suuri formaattisota
Optiset formaatit

Muistatko vielä, kuinka dvd 4,7 gigatavun kapasiteetillaan oli iso juttu? Sen jälkeen on virrannut paljon bittejä kaistalta toiselle.

Blu-Ray vs. HD-dvd: Muistatko tämän formaattisodan?

Kymmenen vuotta sitten blu-ray haastoi hd-dvd:n. Teimme pikakatsauksen ja selvitimme, kuinka sitten kävikään ja missä ollaan nyt.

maanantai 5. maaliskuuta 2018 teksti S. Nielsen


Tämän vuosituhannen alussa dvd oli hallitseva optinen tallennusväline.

Cd joutui väistymään vanhentuneena ja tallennustilaltaan riittämättömänä välineenä. Perusmuotoiselle dvd-levylle mahtui sentään 4,7 gigatavua tietoa, minkä luulisi riittävän moneksi vuodeksi eteenpäin.

Vaan kuinkas kävi. Vuonna 2003 ilmestyi kaksi uutta formaattia. Molempien kapasiteetti oli 25 gigatavua, mikä riittää kolmelle normimittaiselle elokuvalle hyvällä laadulla sekä monen tavallisen käyttäjän varmistustarpeisiin.

Toshiba oli taustavoimana toiselle formaatille, hd-dvd:lle, jota tuki myös Microsoft. Toisen formaatin, blu-rayn, leirissä olivat muun muassa Philips ja Samsung.

Formaattisota 2006-2008

Kaikki yritykset sopia yhteisestä standardista kaatuivat vuoden 2006 paikkeilla, mikä johti ankaraan taistoon ykkösformaatista.

Tietotekniikkajätit satsasivat suuria summia tukemaansa formaattiin, jolle he yrittivät saada elokuvayhtiöt julkaisemaan sisältöjä.

Kamppailu ratkesi, kun Sony päätti, että yhtiön pelkonsolissa olisi blu-ray-soitin.

Toshiba ja sen liittolaiset heittivät pyyhkeen lopullisesti kehään 19. helmikuuta 2008. Nyt blu-ray oli virallisesti tulevaisuuden hallitseva optinen media.

Missä ollaan nyt?

Uuden ja lupaavan formaatin tulevaisuus jäi lopulta lyhyeksi. Kehitys ajoi optisen välineen ohi.

Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, elokuvien suoratoisto on ottanut valta-aseman, joka dvd-levyillä ja blu-ray-levyillä oli vuonna 2008. Niin blu-ray kuin sen pikkuserkut cd ja dvd räytyvät enemmän tai vähemmän hiljaiselossa.

Ne ovat kuitenkin edelleen käyttökelpoisia välineitä esimerkiksi kotivideoiden tallennukseen tai yksinkertaisiin varmistustehtäviin.

Lue lisää KotiMikrosta

KotiMikron numerossa 4/2018 kerrotaan lisää optisten välineiden – eli juuri cd-, dvd- ja blu-ray-levyjen – hyödyntämisestä eri tarkoituksiin.

Lehdessä myös esitellään Ashampoo Burning Studio 2018, monipuolinen ohjelma, jolla voi tallentaa cd-, dvd- sekä blu-ray-levyille niin tiedostoja, musiikkia kuin videoitakin.

Ashampoo Burning Studio 19 -alennus
Päivitysalennus 30 euroa

KotiMikron lukijana voit hankkia Ashampoo Burning Studio 19 -version erikoishintaan. Maksat vain 20 euroa 50 euron hintaisesta ohjelmasta. Voit tehdä tilauksen täällä. Tilaussivun kielen saa tarvitaessa vaihdettuai oikean yläkulman lipulla varustetusta kielivalikosta.

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä saman tien tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa.

> Tartu tarjoukseen, niin saat 4 numeroa KotiMikroa ja tyylikkään bluetooth-kaiuttimen. Maksat vain 21,90 euroa. Säästösi on lähes 60 euroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...