Logitechin kaiutinsetin ominaisuuksiin kuuluu ääntä täydentävä valoshow.
Logitech G560

Logitechin kaiutinsetin ominaisuuksiin kuuluu ääntä täydentävä valoshow.

© Logitech

Pöhinää pc-äänien maailmaan

Itseään ei tarvitse maksaa kipeäksi, jos haluaa parempaa ääntä tietokoneelle. Uusimmassa KotiMikrossa on testattu kahdeksan erilaista kaiutinratkaisua, jotka eroavat toisistaan suuresti hinnan ja äänenlaadun suhteen.

lauantai 8. helmikuuta 2020 teksti M. Østergaard


Tietokonekaiuttimien kohdalla pätee yleinen totuus: sitä saa, mistä maksaa. 

Huokeimmilla kaiuttimilla voi lähinnä vain toistaa Windowsin järjestelmä-ääniä, kun taas kalleimmat mallit tarjoavat jo todella hyvää äänenlaatua. 

KotiMikron numeron 3/2020 suurtestiin otettiin laajan valikoima tietokonekaiuttimia, ja testi osoitti, että laatu seuraa yleensä hintaa – mutta silti on mahdollista löytää hyvät ja kohtuuhintaiset kaiuttimet. 

Kaiutinpäivityksellä parempaa ääntä

Testin kalleimpien kaiutinmallien äänenlaatu teki todella suuren vaikutuksen, ja laitteet tarjosivat myös monia hyödyllisiä toimintoja, kuten esimerkiksi bluetooth-yhteyden ja levysoitinliitännän.

 Hieman turhempia ominaisuuksia ovat – ainakin joidenkin mielestä – kaiuttimien valotehosteiden sykkiminen musiikin tahtiin tai näytön värien heijastaminen.

Uusien kaiuttimien hankinta on yksi helpoimmista päivityksistä, mitä tietokoneelle voi tehdä.

Testin huokeimmat kaiuttimet maksoivat alle kahden kympin.
Hama E-80

Testin huokeimmat kaiuttimet maksoivat alle kahden kympin. Pisteitäkin ropisi niukasti.

© Hama

Tarvitaanko subwoofer?

Useimmiten riittää, että vetää johdon tietokoneen ääniliitännästä kaiuttimen takana olevaan liitäntään ja laittaa virran päälle. Laadukkaammilla kaiuttimilla on oma ohjelmisto, jonka avulla voi hienosäätää ääntä ja valotehosteita.

Basson jytkeestä pitävän kannattaa hankkia subwooferilla täydennetty kaiutinjärjestelmä. 

Subwooferin jykevä bassoääni antaa lisäpotkua sekä elokuville että peleille. Suurikokoisen subwooferin voi sijoittaa lattialle, jolloin se ei vie tilaa pöydältä. 

Kaiutinjärjestelmän nimessä on merkintä 2.1, jos järjestelmä on varustettu matalia taajuuksia toistavalla yksiköllä. Merkinnän ykkönen kertoo, että kahta kaiutinta täydentää subwoofer.

Jos pc-kaiuttimilla haluaa ensisijaisesti kuunnella musiikkia, kannattaa hankkia ilman subwooferia oleva järjestelmä, koska silloin ääni on usein tarkempi ja aidompi. 

> Lue tuotetestit ja -arviot KotiMikron Testinurkassa

Mitä pc-kaiuttimista kannattaa maksaa?

Testiin valittujen kahdeksan kaiutinsetin hintahaitari venyy reilusta kymmenestä eurosta 500 euroon. 

Ja niin se vain on, että hinta ja laatu kulkevat koko lailla käsi kädessä. 

Testin kallein setti ei kuitenkaan ollut voittaja, joka oli hinnaltaan kalleinta pari sataa huokeampi ja keräsi kymmenestä mahdollisesta pisteestä peräti 9,5 pistettä. 

Suurtesti on luettavissa täällä Etunurkka-palvelussa (vaatii kirjautumisen)


Ehkä sinua kiinnostaa...