Mp3-formaatti, joka on ollut maailman suosituin tiedostomuoto musiikin toistoon, on nyt virallisesti tiensä päässä.
Saksalainen Fraunhofer-inistituutti, joka on vastannut mp3-formaatin kehityksestä ja lisenssiohjelmasta, ilmoitti luopuvansa lisenssimaksujen perimisestä samaan aikaan kun formaatin patentit raukesivat.
Fraunhofer aloitti mp3-koodekin kehittämisen jo 1987. Ensimmäinen varsinainen mp3-soitin ilmestyi 1998. Vuonna 1999 Napster-tiedostonjakopalvelun myötä mp3-tiedostosta alkoi kehittyä musiikin kuuntelun päätiedostomuoto.
Aika ajoi mp3:n ohi
Aikanaan vallankumouksellinen mp3 on ollut ja on edelleen suosittu, mutta aika on ajanut mp3-tekniikan ohi.
Musiikin suoratoistopalvelut ja mediapalvelut yleensä käyttävät äänen pakkaamisessa ISO-MPEG-tekniikkaa, kuten esimerkiksi AAC-muotoa ja Fraunhoferin mukaan tulevaisuudessa myös MPEG-H-tekniikkaa.
Kehittyneemmät formaatit tarjoavat Fraunhoferin mukaan enemmän ominaisuuksia ja parempaa äänenlaatua huomattavasti alhaisemmilla bittinopeuksilla kuin mp3.
Patenttien raukeaminen ja lisenssiohjelman loppuminen ei tarkoita, etteikö mp3 kuitenkin jatkaisi, jos ei ihan porskuttamalla, niin taatusti kuitenkin soimalla edelleen käyttäjien laitteissa.
Ja kuka tietää, nyt kun lisenssimaksuja ei ole, niin mp3-muodosta saattaa tulla joskus kulttimuoto, joka soi aidommin (lue huonommin ja synkemmin) kuin bittiinsä väännetyt kirkkaat koodekit.