webcamhack

Onko webkamerasi kaapattu?

Nettikamerasi saattaa olla ikkuna asuntoosi.

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Jos webkamerasi merkkivalo vilkkuu satunnaisesti omia aikojaan, se saattaa olla merkki siitä, että kamera on kaapattu. Hakkerin on suhteellisen helppo kaapata webkamera.

Voit yrittää selvittää kahdella tavalla, onko joku onnistunut kaappaamaan nettikamerasi.

Tapa 1: Etsi ylimääräistä Windowsin käynnistyssovellusta

Käynnistä tietokone uudelleen. Seuraa webkameran merkkivalon toimintaa. Jos se vilkkuu 5-10 minuutin kuluttua käynnistyksestä, sinulla on syytä huoleen. Käytä näppäinyhdistelmää Ctrl + Alt + Delete ja valitse Tehtävienhallinta. Siirry Prosessit-välilehdelle. Jos luettelossa on kaksi Windowsin käynnistyssovellus -riviä, tietokoneellesi on päässyt haitake. Poista se käyttämällä haittaohjelmien poistotyökalua.

Tapa 2: Tarkista portit

1. Sulje kaikki ohjelmat. Kirjoita hakuruutuun "cmd" ja paina Enter-näppäintä. Kirjoita "netstat -ano" ja paina Enter-näppäintä. Esiin tulee luettelo käytössä olevista porteista. PID-sarakkeen tiedot ovat tärkeät.

2. Avaa Tehtävienhallinta. Napsauta kakkospainikkeella nimisarakkeessa ja laita esiin tulevassa kohdevalikossa valintamerkki PID-kohtaan. Valitse sitten PID-sarake.

3. Tutki PID-lukuja. Jos listassa on PID-luku, joka ei näytä liittyvän mihinkään tuttuun ohjelmaan, se saattaa viitata ongelmaan. Napsauta kakkospainikkeella Tehtävienhallinnassa olevaa riviä ja valitse Ominaisuudet. Näin saat esiin ohjelmatiedoston nimen tai kuvauksen. Sen avulla voi tehdä Google-haun ja tutkia, onko kyseessä haitallinen ohjelma.

Entä sitten? Ensimmäiseksi kameran silmä kannattaa peittää, vaikka teipillä, jos käy ilmi, että kamera todella on kaapattu. Sitten pitää tehdä täydellinen tietoturvatarkastus haittaohjelmien varalta, sekä virustoruntaohjelmalla että erillisellä haittaohjelmien poistotyökalulla, ellei se sisälly tietoturvaohjelmistoon.

Eikä mikään estä pitämästä kameraa peitettynä aina silloin, kun sitä ei käytetä. Tämä on varma konsti torjua kurkkijat esimerkiksi läppäreissä, joiden webkamerassa ei ole merkkivaloa.

Ehkä sinua kiinnostaa...