IP-cam Foscam

Valvonta: Näin kuvaat laillisesti

Kameravalvonnan toteuttamisessa on huomioitava kotirauhaa ja yksityisyyden suojaa koskeva lainsäädäntö. Katso tästä perussäännöt sille, mikä on sallittua ja mikä ei.

keskiviikko 11. toukokuuta 2016 teksti A. Daugaard

Kotiverkkoon yhdistetyn IP-kameran avulla voi luoda helpon ja suhteellisen edullisen valvontajärjestelmän. Ihan mitä ja miten tahansa ei voi kuvata, sillä tietosuojaa koskeva lainsäädäntö täytyy ottaa huomioon, kun valvontajärjestelmä otetaan käyttöön.

Omaa pihaa saa luonnollisesti vapaasti kuvata, mutta kuvaan ei saa joutua julkista ympäristöä.

Kamera on suunnattava niin, että kuvassa ei näy naapurin pihamaata tai julkista ympäristöä, kuten esimerkiksi jalkakäytävää.

Ihmisten kuvaaminen kotona Ketään ei saa ilman lupaa kuvata edes kotonaan. Salakatselu ja salakuuntelu ovat yksiselitteisesti kiellettyjä.

Jos käyttää valvontakameraa kotona, sisä- tai ulkotiloissa, valvonnasta on ilmoitettava selkeästi näkyvin kyltein.

Saako valvontatallenteita jakaa?

Tallenteita ei saa käyttää muussa kuin valvontaan liittyvässä tarkoituksessa. Tosin sanoen niitä ei saa luovuttaa muuhun kuin valvontaan liittyvässä tilanteessa.

Valvontakameralla kuvattua videota ei myöskään saa julkaista internetissä ilman kaikkien videossa esiintyvien henkilöiden lupaa. Lisätietoja kameravalvonnan käytöstä voi lukea esimerkiksi Tietosuojavaltuutetun Toimiston julkaisemasta oppaasta.

> Lue tuoreet tietoturvauutiset

> Valvo kotiasi älypuhelimella

Ehkä sinua kiinnostaa...