Mitä saan valvoa valvontakameralla?

Valvontakamerat ovat edullisia ja helppoja asentaa. Pari asiaa kuvaamisesta on hyvä tietää, ennen kuin laitat valvontakameran kuvaamaan kotiasi tai tonttiasi.

Mitä valvontakameralla saa valvoa?

Valvontakameroista on nopeasti tullut suosittuja ja helppo keino suojata kotia. Mutta oletko perillä mitä ja kuinka valvontakameralla saa kuvata?

sunnuntai 2. huhtikuuta 2023 teksti H. Rasmussen


Kotikäyttöön tarkoitetut valvontakamerat ovat entistä helpompia ja edullisempi ja siksi niiden suosio onkin kasvanut vauhdilla.

Nykyiset valvontakamerat ovat usein langattomia. Käyttöönotto ja hallinta hoituvat vaivattomasti älypuhelimella, jolla voi seurata valvontakameran kuvaa, milloin ja missä tahansa.

Pari asiaa kuvaamisesta on hyvä tietää, ennen kuin laitat valvontakameran kuvaamaan kotiasi tai tonttiasi, ettet tule vahingossa rikkoneeksi lakia. 

> 4 nroa Kotimikro -lehteä 21,90 eurolla + Lahja: WiFi Smart-kamera ulkokäyttöön

Voinko kuvata omaa tonttiani?

Omaa tonttia, pihaa ja asuntoa saa kuvata. Valvontakameran käytössä pitää kuitenkin muistaa suunnata valvontakamera oikein, ettei vahingossa kuvaa laittomasti. 

Suomessa ei ole varsinaista pelkästään valvontakameraa ja kameravalvontaa koskevaa täsmällistä lakia, vaan laillisuus riippuu lähinnä siitä, kuka kuvaa ja missä. 

Et esimerkiksi voi kohdistaa valvontakameraa niin, että se kuvaa esimerkiksi naapurin tonttia, sillä silloin syyllistyt salakatseluun. 

Samoin pitää olla varovainen, jos valvontakameran kuvassa näkyy oman pihan viereistä jalkakäytävää, sillä kameratallenteet ovat henkilötietoja, jos yksityishenkilö on niistä tunnistettavissa. 

Silloin, kun kuvataan muuta kuin omaa pihaa, pitää esimerkiksi selvittää, pitääkö kameravalvonnasta laatia rekisteriseloste, sillä kameravalvonnan harjoittajaa yleensä pidetään rekisterinpitäjänä.  

Kameravalvonnan harjoittaja myös vastaa aina itse toimintansa laillisuudesta.

Valvontakamera.

Omaa kotiovea saa valvoa valvontakameralla. Valvonnasta on kohteliasta ilmoittaa kyltillä tai tarralla. Se kertoo valvonnasta ovelle luvallisesti saapuville ja toimii myös ehkäisevänä pelotteena. Jos kamera on selkeästi esillä, eikä pihaan tai ovesta voi päästä sisään vahingossa, niin kameran olemassaolosta ei ole pakko ilmoittaa. 

© Shutterstock

Kerro valvontakamerasta kyltillä tai tarralla

Kerrostalossa ei voi kuvata rappukäytävää, ellei kaikilta asukkailta ole saatu suostumus. 

Käytännössä se tarkoittaa, että kameravalvonnasta päätetään taloyhtiön kokouksessa. Jos valvontaan päädytään, se pitää käydä ilmi selkeistä kylteistä tai tarroista, jotka ovat kaikkien alueella liikkuvien nähtävillä. 

Omaa pihapiiriä, tonttia, kotiovea ja asuntoa voi valvoa valvontakameralla ilman, että siitä ilmoittaa erikseen kyltillä tai tarralla. Valvottava kohde voi yhtä hyvin olla myös liiteri tai mökki. Nekin ovat kotirauhan piirissä, jossa valvonta on sallittua. 

Sama pätee esimerkiksi riistakameraan, jos se on omalla tontilla tai yksityisalueella eikä kuvaa muuta, kuten yleistä tietä tai naapurin aluetta.

Mikään ei silti estä laittamasta kameravalvonnasta kertovia kylttejä tai tarroja myös kotirauhan piirissä oleviin kohteisiin. Se voi karkottaa tunkeutujan – vaikka kameraa ei olisikaan.

Kyltti tai tarra voi olla kotitekoinen, ja valvontakylttejä ja -tarroja voi myös ostaa valvontakameroita myyvistä kaupoista.

Saako kameratallenteita jakaa netissä?

Mieleen saattaa juolahtaa laittaa nettiin valvontakameran kaappaama kuva murtomiehestä ja tehdä "etsintäkuulutus" Facebookiin tai muualle nettiin.

Kuvan jakaminen on kuitenkin yleensä laitonta, tai vähintäänkin kaksipiippuinen juttu. 

Siksi järkevintä on antaa rosvon tunnistamiseen käytettävä kuva poliisille, joka voi sitten päättää kuvan julkaisusta esimerkiksi verkossa tai lehdissä.

Miksi laillinen kameravalvonta on tärkeää?

Järjestämällä kameravalvonnan oikein ja laillisesti varmistat sen, että kameran kuvaa voidaan tarvittaessa käyttää tunkeutujan tunnistamiseen.

Jos kuvaus on ollut laitonta, niin tallenne voi olla todistuskelvoton oikeudessa.

Siksi kannattaa pelata tässäkin asiassa varman päälle. Vaikka laittaisit valvontakameran olohuoneen kattoon loman ajaksi, kun kotona ei ole ketään, niin älä silti kuvaa salaa. 

Vaikka se ei olisikaan laitonta, niin on kutenkin vähintään kyseenalaista, ellei törkeää käytöstä, jos valvontakamerasta ei kerro luvalliselle kävijälle, esimerkiksi siivoojalle.

Valvo kotiasi edullisesti ja helposti

Kunhan huolehdit kameravalvonnan oikeasta käytöstä, niin mikään ei estä asentamasta valvontakameraa kotiin. Valvontakamerat ovat edullisia ja helppoja ottaa käyttöön. 

Hankittuasi kameran sinun tarvitsee vain ladata sovellus, liittää kamera verkkovirtaan ja yhdistää sitten kamera langattomaan kotiverkkoosi. Käyttöönottoon kuluu vain muutama minuutti ja sitten voit seurata älypuhelimen ruudulta, mitä kotona tapahtuu, olitpa itse missä tahansa.

Kameroita voi myös asentaa useita eri kohteisiin, esimerkiksi olohuoneeseen, työkaluvajaan tai pihatielle, ja voit valvoa kaikkien kameroiden välittämää kuvaa samalla sovelluksella. Se on käytännöllistä ja myös erittäin vaivatonta.

> 4 nroa Kotimikro -lehteä 21,90 eurolla + Lahja: WiFi Smart-kamera ulkokäyttöön

Jos olet jo tilaaja, tilaa valvontakamera alennuksella Moreshopista täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...