Kaitafilmikameralla kuvaaminen oli pitkään suosittu harrastus, ennen videokameroiden yleistymistä.
Harrastajia on toki edelleen, sillä kasimillinen kiinnostaa digiajan lapsia.
Niin vanha kuin uusi kaitafilmiharrastaja haluaa tietysti siirtää kaitaelokuvansa tietokoneelle.
Kaitafilmin digitointi – kuinka?
Kaitafilmin voi kikkailla digimuotoon niin, että ajaa kaitaelokuvansa valkokankaalle ja kuvaa valkokangasta kameralla tai puhelimella.
Olettaen tietysti, että projektori on kunnossa ja mahdollisesti valkokangaskin vielä ehjä.
Lopputulos on silti melko epämääräinen, ellei käytössä ole aivan huippukalusto, eikä silläkään mitään optimijälkeä välttämättä saa aikaan.
Hyvän lopputuloksen kannalta varmempaa – ja myös huomattavasti helpompaa – on käyttää tehtävään soveltuvaa digitointilaitteistoa.
Skannaa kaitafilmi automaattisesti
Saatavana on kasimillisen filmin skannaamiseen tarkoitettuja laitteita, joilla kaitafilmi siirtyy digimuotoon lähes automaattisesti.
Kaitafilmiskannerit ovat kuitenkin kalliita. Esimerkiksi tunnetuimpiin kuuluva Reflecta Super 8 / Normal 8 -skanneri maksaa skannereihin erikoistuneen Reaxonin verkkokaupassa yli 400 euroa.
Skannerin tarkkuus on 1440 x 1080 pikseliä, ja laite tallentaa filmin muistikortille. Skannerissa on myös usb-liitäntä, mutta tietokonetta ei tarvita varsinaiseen digitointiin.
Kaitafilmien digitoinnin voi myös jättää digitointipalvelua tarjoavan liikkeen huoleksi. Googlaamalla "kaitafilmien digitointi" saa monta osumaa. Ja lähimmästä valokuvausliikkeestä voi myös tiedustella digitointia.
Lompakkoa ei kuitenkaan tarvitse edes raottaa, sillä mahtava kirjastolaitoksemme tarjoaa digitointivälineet ja opastusta niiden käyttöön.
Kysy omasta kirjastostasi tai katso tästä listasta, mistä löytyy kaitafilmien digitointiin sopiva digitointiasema. Listassa mainitaan, jos käytössä on kaitafilmiskanneri. Ihan joka kirjastossa laitteita ei ole, mutta toivottavasti kuitenkin riittävän lähellä.

Reflectan filmiskanneri muuntaa kaitafilmin mp4-videotiedostoksi.
Digitoi muistot talteen
KotiMikrossa julkaistaan kuusiosainen artikkelisarja, joka auttaa muuntamaan muistot digitaaliseen muotoon.
Sarjan ensimmäisessä osassa skannataan valokuvat kuvanlukijalla, ja korjaillaan tuotuja kuvia kuvankäsittelyohjelmassa.
Sarjan toisessa osassa, lehden numerossa 5/2021, kerrotaan, kuinka vanhat vhs-nauhat saa pelastettua digimuotoon.
> Sarjan osat ovat luettavissa Etunurkka-palvelussa sitä mukaa kuin ne julkaistaan