Nyt Google Kuvat tunnistaa kuvista tekstiä

Google Kuvat on saanut uuden toiminnon: Nyt voi tehdä haun kuvassa esiintyvästä tekstistä.

torstai 29. elokuuta 2019 teksti H. Rasmussen


Google Kuvat on erinomainen sovellus, joka sisältää monia älykkäitä toimintoja. Se esimerkiksi tekee kuvasarjasta animaation tai tunnistaa kuvassa olevia kohteita.

Nyt Google on tuonut Kuvat-sovellukseen uuden älykkään ominaisuuden, mahdollisuuden tunnistaa kuvassa olevaa tekstiä ja tehdä haun tekstin perusteella.

Haettava teksti voi olla esimerkiksi katukyltti tai ravintolan ruokalista. Yhtä lailla kuvan voi ottaa esimerkiksi viivakoodista ja etsiä koodin avulla tietoja tuotteesta, kuten muun muassa myyntipaikan.

Uusi ominaisuus perustuu Google Kuviin sisältyvään Google Lensiin, jolla teksti kaapataan kuvasta. Google Lensillä on oma kuvake Kuvat-sovelluksessa.

Toiminto tunnistaa valokuvasta tekstin yllättävä hyvin, kuten alla oleva esimerkki osoittaa. Kuvakaappauksista teksti tunnistuu erittäin hyvin.

Näin tunnistat tekstin kuvasta

Tekstintunnistus Google Kuvat -sovelluksessa Google Lensin avulla

Avaa kuva Kuvat-sovelluksessa. Napauta sitten alareunassa olevaa Google Lensin kuvaketta, joka on ylläolevassa esimerkkikuvassa ympyröitynä.

Tekstintunnistus Google Kuvat -sovelluksessa Google Lensin avulla

Voit tehdä haun tekstin perusteella, siirtyä kohteen sivustolle tai lukea lisätietoja. Tekstin voi myös kopioida. Parhaiten tekstintunnistus onnistuu kuvakaappauksista, joiden tekstialue on helposti myös valittavissa.

Lisää älykkäitä toimintoja tulossa

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoi jo vuonna 2017 Googlen kehittäjäkonferenssissa, että yhtiö tekee Google Lensistä apurin, joka ymmärtää ja suorittaa käytännöllisiä tehtäviä. 

Esimerkkinä hän kertoi, kuinka reitittimen pohjassa olevasta tarrasta voisi ottaa kuvan, jolloin puhelin voisi kuvassa olevien tietojen perusteella muodosta yhteyden reitittimen verkkoon. 

Vielä tämä ei onnistu, mutta nyt tullut uusi toiminto vie taas askeleen sitä kohti.

Tekstintunnistus toimii Android- ja iOS-laitteilla, joihin se tulee viimeistään lähipäivinä, ellei jo ole käytettävissä.


Ehkä sinua kiinnostaa...