Partainen mies katselee kuvakirjaa

Parhaat otokset pääsevät kunnolla oikeuksiinsa itse tehdyssä valokuvakirjassa.

© Kenneth Drabæk

5 vinkkiä tyylikkään kuvakirjan tekoon

Saat tyylikkäästä kuvakirjasta vieläkin tyylikkäämmän, kun suunnittelet kirjan huolella.

tiistai 1. elokuuta 2017 teksti C. Slot

Verkossa voi teettää omista kuvistaan tyylikkään kuvakirjan, joka tuo muistot käsinkosketeltaviksi aivan eri tavalla kuin kuvien selaaminen diginäytöllä.

Seuraavien viiden vinkin avulla varmistat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

1. Käytä hyvälaatuisia kuvia
2. Valikoi kuvat
3. Liitä mukaan tekstiä
4. Vaihtele kuvakokoa
5. Tutustu paperivaihtoehtoihin

1. Käytä hyvälaatuisia kuvia

Lataa palveluun mahdollisimman tarkkoja kuvia. Lue palvelun ohjeista, millä laadulla kuvakirjan kuvat onnistuvat parhaiten.

Älä käytä esimerkiksi Facebookiin lataamaasi albumia, vaan lataa kuvakirjaan alkuperäiset kuvat, joiden tarkkuutta ei ole rajattu.

Vaikka kuva näyttäisi hyvältä ruudulla, niin liian vähän pikseleitä sisältävästä kuvasta tulee suttuinen, kun se tulostetaan kuvakirjaan.

Kuvapalvelun ohjattu toiminto yleensä huomauttaa, jos kuvan tarkkuus ei riitä. Käytä silti aina parasta mahdollista laatua.

2. Valikoi kuvat

Aloita seulomalla kuvakokoelmasta edustavimmat otokset. Työ sujuu helpommin, jos kuvatiedostot kokoaa jo valmiiksi omaan kansioonsa.

3. Liitä mukaan tekstiä

Kuvakirja ei ole kirja ilman tekstiä.

Tee kuviin nasevat tekstit, jotka kertovat kuvanottotilanteesta ja tapahtumasta sekä kuvissa esiintyvistä henkilöistä. Kerro myös milloin ja missä.

4. Vaihtele kuvakokoa

Käytä vaaka- ja pystykuvia sekä väri- ja mustavalkokuvia, niin kirjasta tulee vaihteleva, eikä yleisilme jää jähmeäksi ja tylsäksi.

Älä tuputa kirjaa täyteen. Laita sivulle 2–3 kuvaa ja anna komealle kuvalle tilaa vaikka koko aukeama.

5. Tutustu paperivaihtoehtoihin

Osa kuvapalveluista tarjoaa kirjalle eri paperivaihtoehtoja.

Jos peruspaperille tulostetut kirjan sivut näyttävät hyviltä. Vaihtoehtoisesti voit valita esimerkiksi puolikiiltävän, jos palvelussa on sellainen tarjolla. Samoin voi harkita mattapintaista tai kiiltävää valokuvapaperia. Silloin tosin kirjan hinta voi nousta usealla kympillä.

****

KotiMikron numerossa 12/2017 vertaillaan kuvakirjoja kuudesta kuvapalvelusta: Cewe/Gigantti, Foto.com, Photobox, Pixum, Smartphoto ja Solentro. KotiMikron vertailu paljasti yllättävän suuria eroja palveluiden hinnoissa ja kuvanlaadussa.

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea lehteä tietokoneella ja mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat luettavaksi 10 viimeisintä numeroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...