ko

Tietääkö lehmä, mikä sitä odottaa?

Wikipediaan kirjoittavat ovat omapäistä väkeä. Siitä on osoituksena hilpeät muokkauskiistat, joissa artikkelin yksityiskohtia on jumpattu edestakaisin.

keskiviikko 12. lokakuuta 2016 teksti S. Nielsen

Wikipedia julkaisee listaa nettitietosanakirjan muokkaussodista. Poimimme pitkältä listalta kolme valiota.

Lista neitsyistä Voi hyvin kysyä, mikä järki tällaisessa listassa ylipäänsä on, mutta listalla joka tapauksessa kiisteltiin siitä, kuuluuko Britney Spears listalle vai ei. Tähän saatiin lopullinen ratkaisu niin, että listan ylläpito todettiin mahdottomaksi ja lopulta lista poistettiin.

Araknafobia Hämähäkkikammoa käsittelevän artikkelin tiimoilta pähkäiltiin pitkään sitä, onko soveliasta käyttää artikkelin kuvituksena valtavaa tarantelin kuvaa. Asiaa vatkattiin lähes jokaisen editoinnin yhteydessä parin vuoden ajan, kunnes kuva vaihdettiin.

Lehmänkaato Jonkinlaiseksi ilmiöksi kehittynyt lehmänkaato (engl. cow tipping) tapahtuu, kun hiivitään lehmän luo ja kaadetaan se nurin. Kiistaa syntyi siitä, onko soveliasta laittaa lehmän kuvan alle kuvatekstiksi että ”Pahaa-aavistamaton mahdollinen uhri?”. Vaihtoehdoiksi tarjottiin kaikkea mahdollista ”lehmästä” ”ammuuhun”. Kuva haluttiin poistaa, mutta lopulta se jäi, ja kuvatekstiksi tuli ”Lehmä luonnollisessa pystyasennossaan”.

Wikipedian lista muokkaussodista

Wikipedian oma lista hauskimmista kiistoista

Ehkä sinua kiinnostaa...