Päivittämällä vauhtia verkkoon

Tietokoneen suorituskykyä voi parantaa vaihtamalla siihen uusia osia.

© Shutterstock

Laitepäivitys tuo vauhtia verkon toimintaan

Pöytäkoneeseen voi asentaa sisäisen verkkokortin. Kannettavaan voi hankkia ulkoisen sovittimen.

torstai 1. kesäkuuta 2017 teksti M. Østergaard

Langattomaan lähiverkkoon pätee sanonta, että ketju on vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki.

Tiedonsiirtoketjun toiseen päähän ei kannata hankkia kalliita laitteita, jos ketjun toinen pää ei ole yhtä nopea.

Uutta reititintä hankkiessa täytyy varmistaa, että kaikki muutkin verkkolaitteet tukevat samaa tiedonsiirtostandardia. Muuten nopeinta mahdollista yhteyttä ei pysyt hyödyntämään.

Standardi ratkaisee

Tuorein langattoman verkon tiedonsiirtostandardi on 802.11ac. Ac-standardin reititin osaa kuitenkin muodostaa yhteyden myös vanhempaa 802.11n-standardia käyttäviin laitteisiin. ­

Silloin yhteys vain toteutetaan hitaammalla n-standardilla.

Nykyisen 802.11ac-standardin nopeus on aikaisempia tekniikoita suurempi, häiriöitä on vähemmän, sähkön kulutus on maltillista ja lähiverkkoon voi liittää enemmän laitteita.

Edullinen päivitys

Pöytäkoneeseen voi asentaa sisäisen verkkokortin, ja sen antennit kannattaa viedä hiukan etäämmälle koneesta, jotta yhteys olisi nopea ja luotettava.

Kannettavaan koneeseen voi hankkia ulkoisen usb-liitäntään kytkettävän verkkosovittimen. Sen antenni on yleensä pieni, mutta tarvittaessa kantamaan voi parantaa lisäantennilla, jollaiselle on paikka useissa sovittimissa.

Hyvät pöytäkoneen ja kannettavan verkkosovittimet maksavat yhteensä noin 150 euroa.

Lue lisää tietokoneen päivittämisestä tehokkaammaksi KotiMikron numerossa 9/2017 olevasta artikkelista ”Päivitä kone ajan tasalle”.

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea lehteä tietokoneella ja mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat luettavaksi 10 viimeisintä numeroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...