5G-verkko kasvaa vauhdilla
5G.

Operaattorit kasvattavat kilpaa 5G-verkkojaan.

© Shutterstock

5G kasvaa vauhdilla

Operaattorit avaavat kovaa vauhtia uusia ja laajentavat nykyisiä 5G-verkkojaan. Vauhtikaistalle pääsee jo isoimmilla paikkakunnilla.

maanantai 31. elokuuta 2020 teksti J. Koivisto


DNA, Elisa ja Telia kasvattavat kilpaa 5G-verkkojaan.

Elokuun alussa Telian 5G-verkko oli toiminnassa lähes 20 paikkakunnalla ja yhtiö kertoo rakentavansa 5G-tukiasemia vuoden loppuun mennessä enemmän kuin niitä on tällä hetkellä toiminnassa.

Samoin DNA:n 5G-palvelut ovat tällä hetkellä tarjolla jo 22 paikkakunnalla.

Eteläinen Suomi korostuu luonnollisesti kaikkien peittokartoissa, mutta peitto kipuaa paikoin jo myös Oulun yläpuolelle.

Lue arvio: KotiMikro testasi OnePlus 8 Pro 5G -puhelimen

Elisan 5G jo yli miljoonan suomalaisen saatavilla

Elisa on kasvattanut 5G-verkkojaan nopeimmin – sen 5G-verkon alla asuu jo reilusti yli miljoona suomalaista. Elisan 5G-verkko on saatavilla yli 30 paikkakunnalla, ja verkko laajenee vauhdilla.

Esimerkiksi pelkästään kesäkuun aikana Elisan 5G-verkko laajeni seitsemään kaupunkiin. Kajaani oli tuolloin 31. paikkakunta, jonne Elisa avasi 5G-verkon.

”Ensimmäiset verkot avattiin kaupalliseen käyttöön vasta puolitoista vuotta sitten ja nyt verkko kattaa jo yli 30 kaupunkia Suomessa. 5G:lle on selkeä tarve, sillä suomalaiset haluavat nopeampia mobiiliyhteyksiä ja samaan aikaan käyttämämme datan määrä lisääntyy”, Elisan Pohjois-Suomen alueen aluejohtaja Jarmo Mikkola kertoo tiedotteessa.

Nyt, elokuun lopulla, Elisalla on 5G-verkko jo 35 paikkakunnalla. 

DNA on myös laajentanut 5G-verkkoaan merkittävästi pääkaupunkiseudulla.

Alkuvuodesta eri puolilla pääkaupunkiseutua avattu DNA:n 5G-verkko on nyt aiempaa kattavampi, ja nopea laajentuminen jatkuu edelleen. Pelkästään elokuun aikana DNA on avannut lukuisia uusia 5G-tukiasemia.

DNA:n 5G-verkko tulee yhtiön mukaan ylittämään miljoonan ihmisen väestöpeittorajan jo lähiviikkoina.

LUE MYÖS: Tässä on Samsungin uusi huippumalli hurjine kameroineen

Telia käynnisti jo 5G-verkkovierailun Pohjoismaissa

Telia avasi viime vuoden lopulla 5G-verkon Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Telia kertoo tiedotteessaan, että Suomessa Telian 5G-verkon rakentaminen on edennyt tasaisesti alkuvuoden aikana painopisteenä verkon peiton vahvistaminen Suomen seitsemässä suurimmassa kaupungissa. Seuraavaksi verkko laajenee vauhdilla uusiin kaupunkeihin ympäri Suomen.

Telia ehti ensimmäisenä lanseerata 5G-verkkovierailun Pohjoismaihin. Yhtiö käynnisti kesäkuun lopulla 5G-roamingin Suomen, Norjan ja Ruotsin välillä.

Telia jatkaa 5G-roamingin laajentamista Tanskaan, Viroon ja Liettuaan, kun kaupalliset 5G-palvelut tulevat siellä saataville. Esimerkiksi Tanskassa avataan maan ensimmäinen 5G-verkko syyskuun alkupuolella.

Telian asiakkaat Suomesta, Norjasta ja Ruotsista voivat nyt käyttää matkapuhelimen nettiä 5G-verkossa kaikissa kolmessa maassa. 

5G-verkkovierailun eli -roamingin käyttämiseksi asiakkaat tarvitsevat 5G-liittymän ja -älypuhelimen sekä heidän on oltava alueella, jolla on 5G-peitto.

© Telia

5G kiinnostaa käyttäjiä

Elisan maaliskuussa teettämässä Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksessa kysyttiin suomalaisilta heidän odotuksiaan 5G:lle. Nopean nettiyhteyden saaminen kotiin 5G:n avulla oli kaikkein kiinnostavin ominaisuus: tätä piti kiinnostavana tai erittäin kiinnostavana vähän yli puolet (55 %) suomalaisista.

Myös useiden laitteiden käyttäminen yhtä aikaa (52 %) sekä elokuvien, sarjojen ja muun liikkuvan kuvan katselu huomattavasti nykyistä laadukkaammalla kuvanlaadulla (52 %) oli vastaajien mielestä kiinnostavaa tai erittäin kiinnostavaa.

Suomalaiset ovat muihin Pohjoismaihin verrattuna mobiilidatan suurkuluttajia, mikä näkyy myös 5G:n käyttöönotossa. Maailman ensimmäinen 5G-verkko avattiin Suomeen, ja myös 5G-laitteet tulivat meillä tarjolle ensimmäisten maiden joukossa.

5G jopa kymmenen kertaa 4G:tä nopeampi

Kaksi vuotta sitten, kesäkuussa 2018, Elisa avasi maailman ensimmäisen 5G-verkon Tampereelle. Kansainvälistäkin huomiota herättäneen avauksen yhteydessä soitettiin maailman ensimmäinen 5G-videopuhelu Tampereen ja Tallinnan välillä.

5G on jopa 10 kertaa nopeampi kuin aiemmat mobiiliverkkoteknologiat, se tarjoaa enemmän kaistaa ja pienemmän viiveen – eli yhä sujuvampaa netinkäyttöä useammalle samanaikaisesti.

5G-verkon käyttö edellyttää 5G-laitetta ja siihen sopivaa liittymää. 5G-puhelinten valikoima on kasvanut vauhdilla kevään ja kesän aikana, ja 5G-puhelimet ovat myös nousseet myydyimpien puhelimien listoille.

LUE MYÖS: Laaja tutkimus 5G:n vaaroista

Operaattoreiden kuuluvuuskartat

Operaatoreiden kuuluvuuskarttojen avulla voi tarkistaa 5G:n saatavuuden omalla paikkakunnalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...