Varmista toimiva kotiverkko

Kotiverkon kantamaa saa parannettua jo, kun ottaa reitittimen ulos kaapista.

3 helppoa vinkkiä kotiverkon kantaman parantamiseen

Hyväkin reititin joutuu antautumaan olosuhteille. Näillä kolmella vinkillä voit parantaa verkkosi vakautta ja kantamaa – myös vähän vanhemman reitittimen kanssa.

torstai 21. joulukuuta 2017 teksti Henning Dadkhah Rasmussen


KotiMikron suurtestissä, joka on luettavissa viimeisimmästä lehdestä, on vertailussa kuusi uutta ja mielenkiintoista reititinmallia. Kaikki kuusi ovat uuden polven reitittimiä, joilla saa kotiverkosta aikaisempaa kattavamman ja vakaamman.

Parhaimpaan tulokseen pääse optimaalisissa olosuhteissa, joita kuitenkin vain harvalla on kodissaan.

Reititin pitäisi pysytä sijoittamaan mahdollisimman hyvin suositusten mukaan, mikä ei aina onnistu rakenteiden tai sisustusratkaisujen takia.

Yleensä aina joutuu tinkimään ilmoitetusta kantamasta, johon laite laboratorio-olosuhteissa kykenee, tai sitten pitää hankkia lisävarusteita tai kokonaan toisenlainen verkkoratkaisu.

Tässä on KotiMikron 3 vinkkiä, joilla kantamaa voi yrittää parantaa.

Vinkki 1: Valitse sijainti tarkkaan

Reititin ei vieläkään ole erityisen salonkikelpoinen laite, joten sen työntää mielellään kaappiin. Joissain talouksissa on omassa kaapissaan kotijakamo, jonka dataliitäntään langattoman reitittimen voi kytkeä.

Varsinkin metalliovinen kaappi, jollainen kotijakamossa yleensä on, tarkoittaa sitä, että langattoman verkon kantama heikkenee lähes olemattomiin.

Langaton reititin kannattaa sijoittaa näkyville. Kattokiinnitys on hyvä mutta hankala vaihtoehto. Normaalioloissa kuitenkin riittää, että reititin on vähintään samalla korkeudella kuin sitä käyttävät laitteet, ja reititin on tilassa, jossa yhteyttä käytetään eniten, tai sitten laite on keskellä asuntoa.

Lue myös: 5 vinkillä vauhtia verkkoon

Vinkki 2: 2,4 gigahertsiä kantaa paremmin

Kaikki nykyiset reitittimet tarjoavat käyttöön kaksi kaistaa, 2,4 gigahertsin ja viiden gigahertsin taajuudella toimivat verkot.

Isommalla taajuudella toimiva lähiverkko on nopea ja lisäksi usein häiriötön, koska kaikki laitteet eivät käytä sitä.

Osa laitteista, esimerkiksi olohuoneen multimedialaitteet, jotka ovat kaukana reitittimestä, kannattaa määritellä käyttämään 2,4 gigahertsin verkkoa, jossa kantama on viiden gigahertsin verkkoa huomattavasti parempi.

Vinkki 3: Laajenna verkkoa verkkotoistimella

Jos verkko pätkii tai peittoa ei ole jossain kohtaa lainkaan, niin silloin voi harkita muutaman kympin maksavaa verkkotoistinta, jolla langattoman verkon kantamaa voi laajentaa. Toistin kytketään pistorasiaan ja sijoitetaan reitittimen ja sen alueen väliin, missä kantama on heikko.

Esimerkiksi TP-Link RE200 -verkkolaajennin tukee uusinta ac-standardia ja molempia taajuuksia. Laite maksaa huokeimmillaan alle 40 euroa.

> Lue lisää verkkoasiaa

Ehkä sinua kiinnostaa...