Joskus netin muinaisaikoina hämmästeltiin ensimmäisiä 56 kilobitin sekuntivauhtia tietoa siirtäviä modeemeita. Toisin sanoen teoreettisella nopeudella liikahti noin seitsemän kilotavua sekunnissa.
Parin megatavun tiedoston lataamiseen verkosta kului tuolloin vähintään viitisen minuuttia.
Moni muistaa varmasti, kuinka yhteys saattoi katketa, kun lataus oli lähes valmis, ja koko homma piti alkaa alusta, kun siirto-ohjelma ei osannut jatkaa siitä, mihin jäi.
Ja perhesopu oli koetuksella, kun modeemi varasi puhelinlinjan. Kuului vain karmea vinkuna, kun joku vahingossa nosti luurin modeemiyhteyden ollessa päällä.
Vauhti kasvoi kohisten
Nettinopeudet ovat kehittyneet kovaa vauhtia.
Kilobittivauhdit jäivät pian historiaan, kun analogisesta liikenteestä siirryttiin kokonaan digitaaliseen ja megabittien aikaan, eli miljooniin bitteihin sekunnissa.
Nykyään saa jo gigabitin kaistaa, jos kukkaro kestää ja asunnossa on oikeanlaiset kaapelit.
Gigabitin kaistakin on joskus historiaa
Gigabitin sekuntivauhti on laboratorio-oloissa rikottu jo moneen kertaan, mutta nyt University College Londonin (UCL) tutkijat ovat pistäneet nettikaistan nopeusennätyksen totaalisesti uusiksi.
Uusinta kuitutekniikkaa käyttämällä on saavutettu käsittämätön 178 terabitin sekuntinopeus, kertoo muun muassa Independent.
Kotoisa gigabitin kaista kalpenee tutkijoiden saavuttaman 178000 gigabitin nopeusennätyksen rinnalla.
Ennätysnopeus asettuu jotenkin järjellisiin uomiin esimerkillä: 178 terabitin kaistalla voi ladata Netflixin koko sisällön yhdessä sekunnissa.
Uusi ennätys on noin neljä kertaa nopeampi kuin edellinen, Australiassa luotu 44,2 terabitin sekuntinopeudella toimiva verkkoyhteys.
UCL:n tutkijat pääsivät ennätysnopeuksiin käyttämällä korkeampia taajuusalueita tavallisen valokuituoptiikan sijaan ja voimistamalla signaalia pitemmälle uusien vahvistimien avulla.
Ei vielä hetkeen liittymäkaupassa
Tutkijoiden mukaan hirmunopeus on mahdollista toteuttaa olemassa olevissa verkkoratkaisuissa.
Toteutus ei myöskään olisi mahdottoman kallista, sillä valokuituyhteyksien vahvistiminen vaihtaminen on huomattavasti edullisempaa kuin uusien valokuitukaapeleiden vetäminen.
Vasta testiolosuhteissa toimivaa tekniikkaa ja sillä luotua satojen terabittien kaistaa saadaan kuitenkin vielä tovi odotella liittymäkauppaan.