Selainten neliapila: Chrome, Edge, Safari ja Firefox
Selaimet

Beatlesillä oli John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja Ringo Starr. WECG:llä on Apple, Microsoft, Google ja Mozilla.

© Shutterstock

Suuri yhteistyö parantaa selainlaajennuksia

Apple, Microsoft, Google ja Mozilla ovat aloittaneet yhteistyön, jolla taataan selainlaajennusten parannukset tulevaisuudessa.

keskiviikko 9. kesäkuuta 2021 teksti M. Lorentsen

Apple, Microsoft, Google ja Mozilla.

Yleensä nämä neljä selainta kilpailevat käyttäjien suosiosta, mutta nyt ne haluavat tehdä yhteistyötä.

Neljä maailman suurinta selainkehittäjää on nimittäin solminut huomiota herättävän yhteistyösopimuksen ja luonut WebExtensions Community Group -ryhmän.

WECG-ryhmän epätavallisen yhteistyön tavoitteena on tehdä selainlaajennuksista (tunnetaan myös lisäosina) parempia.

Tämä tehdään varmistamalla yhteiset standardit selainlaajennusten kehittämiselle.

LUE MYÖS: Näin asennat Google Chromen laajennuksia

Turvallisuus ja toimivuus etusijalla

Selainten laajennukset näkyvät yhä useammissa eri selaimissa.

Monet niistä ovat erittäin loistavia ja tekevät elämästä internetissä helpompaa ja hauskempaa, kuten pienet pikakuvakkeet päivittäin käyttämiisi palveluihin. 

Valitettavasti monissa selaimen laajennusvaihtoehdoissa on tietoturvaongelmia, ja jotkut laajennukset ovat jopa pahantahtoisia. Ne voivat esimerkiksi auttaa haittaohjelmien levittämisessä.

Siksi Apple, Microsoft, Google ja Mozilla ovat päättäneet ottaa käyttöön uusia standardeja selainlaajennusten kehittämiseen.

Ensinnäkin uusien standardien on varmistettava, että selainlaajennukset ovat turvallisempia käyttää. Tämän lisäksi selainlaajennusten on myös suojattava käyttäjien yksityisyyttä.

Turvallisuuden lisääntyessä osa tavoitetta on myös se, että selainlaajennukset toimivat vakaammin, pysyvät paremmin kunnossa ja niiden yhteensopivuus paranee.

LUE MYÖS: Suosittu selainlaajennus sisälsi haittaohjelman

Selainten pitäisi toimia paremmin yhdessä

Oletko joskus yrittänyt vaihtaa eri selainten välillä? 

Olet ehkä huomannut, että suosikkiselaimesi laajennus ei toimi toisessa selaimessa. Se voi olla ärsyttävää, mutta jos se riippuu WECG:stä, ongelma saattaa ratketa pian.

WECG helpottaa nimittäin uusia selainlaajennusten kehittämistä ja saa uudet ja olemassa olevat laajennukset toimimaan eri selaimilla. Tämä tehdään esimerkiksi yhteisellä HTML-koodauksella.

Projekti on vielä varhaisessa vaiheessa. Emme tiedä, milloin selainlaajennukset on parannettu ja kunnianhimoisen yhteistyön odotetaan kantavan hedelmää. 

Apple, Microsoft, Google ja Mozilla ovat kuitenkin toivottaneet muut selain- ja laajennuskehittäjät tervetulleiksi yhteistyöhön, jonka tavoitteena on parantaa selainlaajennuksia.

LUE MYÖS: Varo Chrome-selaimen vaarallisia laajennuksia

Ehkä sinua kiinnostaa...