Millainen on Microsoft Edgen seuraava versio?

Edge-selain kokee ison mullistuksen ensi vuonna. Luvassa on muun muassa myriadi laajennuksia.

© Microsoft

Microsoft kehittää uutta Edge-versiota

Microsoft uudistaa Edge-selaimensa. Windows 10:n surffilauta saa kaivatun päivityksen.

torstai 13. joulukuuta 2018 teksti M. Flinck


Microsoft on yli kolme vuotta yrittänyt vakuuttaa käyttäjille, että Edge on oikea valinta oletusselaimeksi.

Sitten putosi uutispommi, että Microsoft olisi luopumassa Edgestä, mikä osoittautui – jos ei aivan uutisankaksi – niin ainakin vahvasti liioitelluksi kohuksi. 

Tietotekniikkajätti ei suinkaan aio hyllyttää Edgeä vaan päinvastoin antaa Edgen työpöytäversiolle massiivisen päivityksen vaihtamalla selainmoottorin.

 Jatkossa Edgeä pyörittää avoimeen lähdekoodiin perustuvan Chromium-selainprojektin moottori. Samaa moottoria käyttävät Google Chrome-selain ja Opera-selain.

Siirtyminen Chromium-yhteensopivalle alustalle tarkoittaa Microsoftin mukaan myös sitä, että Edgen saa myös muihin järjestelmiin, kuten esimerkiksi macOS-ympäristöön.

Edgestä kärkiraketti uudella moottorilla

Koska muutokset tehdään selaimen ytimessä, Edge ei nimellisesti katoa minnekään, vaan on edelleen käytettävissä kuten tähänkin asti.

Uusi moottori tietää kuitenkin sitä, että verkkosivut toimivat uudessa Edgessä ongelmitta ja ainakin samalla tavalla kuin Googlen selaimessa, koska useimmat sivustot on rakennettu yhteensopiviksi nimenomaan Chromium-tekniikan kanssa.

Edgen käytännössä marginaalisen markkina-aseman vuoksi koodaajat eivät ole aina huomioineet Edgen ominaisuuksia kehittäessään sivustojen käyttämiä tekniikoita.  

Tuen puutteesta johtuen Edge ei ole osannut näyttää oikein kaikkia sivuelementtejä, mutta tähän on nyt siis tulossa muutos.

Valtavasti laajennuksia Edgeen

Chromiumille rakentuvassa Edgessä tulee toimimaan valtava määrä laajennuksia, jotka on kehitetty Googlen Chrome-selaimelle. 

Tällä hetkellä Edgelle on saatavana niukka alle 50 laajennuksen valikoima, mutta jatkossa se tulee moninkertaistumaan. 

KotiMikrossa on esitelty laajennuksia, joista on oikeasti hyötyä ja jotka helpottavat verkon käyttöä. Olemme kirjoittaneet muun muassa laajennuksesta, jolla voi sallia evästeet automaattisesti, ja laajennuksesta, jolla voi kerätä oman nettiarkiston.

Microsoft ei ole vahvistanut, milloin uusi Edge julkaistaan, mutta selainpäivityksen odotetaan tapahtuvan ensi vuoden kuluessa.

Ota Windows 10 haltuun KotiMikron avulla

KotiMikron jokaisessa numerossa esitellään uusia laajennuksia, vinkkejä, niksejä ja toimintoja, joilla saat järjestelmästä ja tietokoneestasi mahdollisimman paljon irti.

Tilaajana voit lisäksi ladata laajennuksia ja ohjelmia vaiheittain etenevine oppaineen, joiden avulla ohjelma on helppo ottaa käyttöön. KotiMikrosta löydät myös tuoreimmat uutiset ja tuotearviot. 

Ryhdy tilaajaksi, niin saat neljä ensimmäistä KotiMikroasi tarjoushintaan vain 21,90 eurolla. Tarjoukseen sisältyy hieno lahja. Voit valita esimerkiksi puhelimen tai tabletin kanssa käytettävän bluetooth-näppäimistön, tyylikään kuitutakin tai valvontakameran. Tutustu tarjouksiin täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...