Klikkauksesi verkkosivuilla ovat rahan arvoisia. Siksi kaikki suuret yritykset käyttävät rahaa ja energiaa seuratakseen, minne siirryt ja mitä napsauttelet.
Kun esimerkiksi näet mainoksen tai luet uutisen Facebookissa ja napsautat sen kautta verkkosivulle, Facebook haluaa kertoa verkkosivun omistajalle, että siirryt sivulle heidän palvelustaan, jotta he saavat maksun vaivoistaan. Yksityisyytesi kustannuksella.
Poistaa kaiken ylimääräisen tiedon
Jos lataat Firefox-selaimen uusimman version 102, voit unohtaa kaiken tämän.
Mozilla-yhtiön Firefox on lanseerannut uuden tietoturvaominaisuuden, jota he kutsuvat "Query Parameter Stripping".
Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kaikki verkkosivuston osoitteen (URL) jälkeen saapuneet tiedot poistetaan ennen kuin siirryt verkkosivustolle.
Jos napsautat Facebookissa olevaa linkkiä, osoitteen jälkeen lisätään yleensä merkkejä, jotka alkavat "?fbclick" - esim. "?fbclid=IwAR4HesRZLT-fxhh3nZ7WKsOpaiFzsg4nH0K4WLRHw1h467GdRjaLilWbLs".
Satunnaiset merkit antavat tietoa nykyisestä istunnostasi Facebookissa ennen kuin napsautit esimerkiksi mainostajan linkkiä.

Kun napsautat Facebookissa olevaa linkkiä, osoitteeseen lisätään pitkä merkkijono, joka näkyy tässä. Se kertoo verkkosivuston omistajalle, mistä olet napsauttanut linkkiä.
Toiminnon kytkeminen päälle
Jos haluat käyttää uutta ja parannettua suojausta, sinun on ensin ladattava Firefoxin uusin versio tai päivitettävä nykyinen versiosi versioon 102.
Tarkista sitten, että toiminto on otettu käyttöön selaimessa seuraavasti:

Avaa Firefoxin asetukset, valitse Tietosuoja ja turvallisuus ja valitse asetukseksi Tiukka.

Kirjoita osoitekenttään about:config ja paina Enter. Vieritä nyt kohtaan "privacy.query_stripping.enabled.pbmode" ja varmista, että asetuksena on "True". Nyt olet suojassa seurannalta.