Google+ lopetetaan

Yhteisöpalvelu Google+ lopetetaan. Se ei vaikuta muiden Google-palveluiden käyttöön, ja voit halutessasi ottaa talteen Google+-tilillesi lataamasi sisällöt.

© Shutterstock

Google+-palvelu suljetaan 2. huhtikuuta: Ota tietosi talteen ajoissa

Google sulkee yhteisöpalvelu Google+:n kevään aikana. Mutta mitä se merkitsee Google-käyttäjälle? Ainakin Google+:n aktiivikäyttäjän on hyvä havahtua nyt.

keskiviikko 6. helmikuuta 2019 teksti M. Flinck


Google-käyttäjät saivat helmikuun alussa sähköpostia, joka saattoi hetken hätkäyttää, ennen kuin luki viestin kunnolla.

Viestissä mainitaan jo otsikossa tilin sulkeminen, mutta kyseessä on siis Google+, eikä varsinainen Google-tili, jolla käytetään kaikkia Googlen palveluita.

Paniikkiin ei siis ole syytä – kaikki muut Googleen luomasi profiilit sekä lataamasi kuvat, videot ja muut sisällöt säilyvät ennallaan. 

Mikä on Google+?

Google+ on Googlen vuoden 2011 kesällä julkaisema yhteisöpalvelu. 

Tuolloin palveluun ei voinut perustaa tiliä muuten kuin kutsusta. 

Silti Google+ keräsi 25 miljoonaa käyttäjää vain neljässä viikossa.

Google+ vs. Facebook:

Google+ on hyvin samankaltainen yhteisöpalvelu eli somepalvelu kuten Facebook tai Twitter.

Käytössä on oma profiili, jossa voi julkaista sisältöjä, ja julkaisuja voi kommentoida. 

Varsinaista Facebookin haastajaa Google+:sta ei koskaan tullut. Vuonna 2012 vietettiin Facebookissa 1000 minuuttia jokaista Google+:ssa vietettyä minuuttia kohti.

Google+ on viettänyt hiljaiseloa, ja uusia tilejä on perustettu vain satunnaisesti, kun johonkin palveluun kirjautumista varten on luotu tili Google+:aan. 

Google kertoi Google+-palvelun kuluttajaversion lopettamisesta jo viime vuoden puolella sen jälkeen, kun käyttäjien tietoja vuoti ulkopuolisille palvelussa ilmenneen virheen takia. 

Yrityksille suunnatun G Suite -sovelluspaketin käyttäjien Google+-tilit pysyvät edelleen käytössä – vain kuluttajien käyttämä palvelu lopetetaan. 

Lue myös: Näin luot Google-tilin

Google+ suljetaan – Mitä pitää tehdä?

Muiden kuin Google+-käyttäjien ei tarvitse välittää palvelun lopetustiedosta. 

Jos palvelua ei ole käyttänyt, ei siellä myöskään ole mitään pelastettavia sisältöjä. Google poistaa vain Google+-tiliin liittyvät kuvat, videot ja muut sisällöt 2. huhtikuuta alkaen. 

Google+:n lopetus ei vaikuta muiden Google-palveluiden käyttöön, vaan muut käyttämäsi Google-palvelut, kuten Gmail, Google Drive ja Google Kuvat toimivat normaalisti, eikä näille profiileille tapahdu mitään Google+:n lopettamisen yhteydessä. 

Lataa ja tallenna Google+-sisältösi

Jos olet ollut aktiivinen Google+-käyttäjä, niin nyt kannattaa käydä omilla Google+-sivuilla ja tarkistaa, onko siellä jotain, jonka haluat talteen.

Google on jo aloittanut Google+-palvelun alasajon. 4. helmikuuta alkaen ei enää ole voinut luoda uusia Google+-profiileita, -sivuja, -yhteisöjä tai -tapahtumia.

Sisältöjen poistaminen Google+‑kuluttajatileiltä, ‑sivuilta ja käyttäjien albumiarkistoista kestää Googlen mukaan muutaman kuukauden. Tänä aikana sisältöjä saattaa vielä näkyä eri paikoissa.

Voit ottaa Google+-sisältösi talteen, kun teet sen ennen huhtikuuta. Googlen sivuilla on ohje, kuin voit ladata ja tallentaa sisältösi. Linkki ohjeeseen on myös Googlen lähettämässä lopetusilmoituksessa.  

Lisätietoja lopetuksesta saa palvelun UKK-sivulta.

KotiMikron Google-koulun ensimmäisessä osassa perehdytään Google Docsiin, joka on pilvessä toimiva maksuton tekstinkäsittelyohjelma, ja joka haastaa kalliit ohjelmat, kuten Microsoft Wordin. Tule koulunpenkille numerosta 8/2019 alkaen.

Ota Google hallitusti haltuun
KotiMikron suuressa Google-koulussa

KotiMikron numerossa 8/2019 alkavassa laajassa kymmenosaisessa Google-koulussa esitellään perusteellisesti kaikki monipuoliset palvelut, jotka saa ilmaiseksi käyttöön maksuttoman Google-tilin avulla.

Koulun ensimmäisessä osassa perehdytään Google Docs -tekstinkäsittelysovellukseen, joka on verkossa toimiva ilmainen palvelu ja joka vastaa ominaisuuksiltaan maksullisia ohjelmia, kuten Microsoftin Word-tekstinkäsittelyohjelmaa.

Seuraavissa osissa otetaan lähempään tarkasteluun muun muassa Google Sheets -taulukkosovellus, Google Slides -esityssovellus, Google-kalenteri, Gmail-sähköposti, Google Maps -karttapalvelu.

> Saat kaikki kymmenen Google-koulun jaksoa kotiin toimitettuna tilaamalla KotiMikron edulliseen vuosilaskutushintaan 99,90 eurolla

Tarjous käsittää 18 lehteä, jotka sisältävät uutisia, tuotetestejä sekä oppaita ja niksejä tietokoneen käyttöön. Lisäksi tilaukseen sisältyy käyttöoikeus Etunurkka-palveluun, jossa on turvallisesti ladattavana yli 300 luotettavaa ohjelmaa – mukaan lukien tietoturvapaketin ohjelmat, joilla suojaat tietokoneesi tehokkaasti. Palveluun myös päivitetään uusia ohjelmia ja oppaita säännöllisesti.

> Tutustu tarjoukseen täällä

Ehkä sinua kiinnostaa...