Google pitää kirjaa nettiostoksistasi

Muistatko, mitä ostit netistä viisi vuotta sitten? Google saattaa muistaa puolestasi.

© Shutterstock

Google pitää kirjaa nettiostoksistasi

Vanhojen kuittien löytäminen on helpompaa, jos käyttää Googlen Gmail-sähköpostipalvelua. Sen avulla voi tarkastella nettiostostensa historiaa lähes vuosikymmenen ajalta.

sunnuntai 9. kesäkuuta 2019 teksti M. Flinck


Joillekin voi olla tervetullut apu ja toisille tärkeä muistutus, kuinka paljon Google käyttäjistään tietääkään: hakujätti kun muistaa esimerkiksi kaikki käyttäjän tekemät nettiostokset, joista on tullut kuitti Gmailiin.

Tällä sivulla voi tarkastella kaikkia ostoksiaan, joista on lähetetty kuitti Gmail-postilaatikkoon. Gmailiin saapuneita kuitteja ja tilausten vahvistuksia on saatavana vuodesta 2010 lähtien.

Ostoksien tiedot on koottu samaan paikkaan Google-tilin eri osioista. Tietoja haetaan Gmailiin saapuneiden kuittien ja vahvistusten lisäksi Google Playssa ja muissa Google-palveluissa tehdyistä tilauksista.

> Eikö sinulla vielä ole Google-tiliä? Lue, täältä, kuinka hankit tilin.

Google: "Tietoja ei käytetä kohdennettuihin mainoksiin"

Tiedot ostoksista, tilauksista ja varauksista ovat vain käyttäjän tarkasteltavissa. 

Google on kertonut amerikkalaiselle CNBC-televisiokanavalle, että ostoksista kerättyjä historiatietoja ei käytetä mainosten kohdistamiseen.

Ostostietoja voi poistaa, mutta poistossa on kuitenkin sellainen mutka, että jos tiedon haluaa poistaa ostoshistoriasta, pitää poistaa myös kyseinen sähköpostiviesti, jossa on alkuperäinen kuitti ostoksesta. Ja sen taas saattaa haluta säilyttää. 

Google kertoi CNBC:lle, että yhtiö on yksinkertaistamassa ostoshistorian asetuksia niin, että niitä olisi helpompi hallita.

Ostosten lisäksi Google kerää myös lento-, hotelli- ja ravintolavarausten historiaa.

Näin löydät tiedot ostoksista, tilauksista ja vahvistuksista Google-tililtäsi

Tiedot esitetään selkeänä luettelona. Omat luettelot saa ostosten lisäksi myös tilauksista ja varauksista.

Luettelon kohteista pääsee sähköpostiviestiin, josta tieto on haettu, ja tiedon voi myös halutessaan poistaa.

Valitsemalla luettelosta tilauksen saa esiin lisätiedot. Valitse yläreunasta Lisätietoja-kuvake (i) ja sitten Mistä tämä löytyi?

Esiin tulee joko Poista-painike tai sitten voit siirtyä sähköpostiviestiin, josta tieto on haettu. Ihan mutkatonta poistaminen ei siis ainakaan vielä ole, eikä CNBC:n jutun mukaan myöskään ostoshistorian keräämisen estäminen.

> Lue lisää Gmail-asiaa täältä


Ehkä sinua kiinnostaa...