Pyyhi tietosi Googlesta

Antaako Google täysin vääriä tietoja, kun teet haun omalla nimelläsi? Nyt voit pyytää Googlea poistamaan itseesi viittaavat harhaanjohtavat hakutulokset.

tiistai 3. heinäkuuta 2018 teksti Toimitus


Sanonta kuuluu, että internet ei koskaan unohda – mutta vuodesta 2014 saakka maailman suosituimman hakukoneen Googlen on saanut unohtamaan hakutuloksiaan. 

Syynä on EU-tuomioistuimen tuomio, jolla vahvistettiin, että EU-maiden kansalaiset voivat pyytää poistamaan hakutulokset, jotka näkyvät omalla nimellä hakiessa. 

Oikeuden nimitys on englanniksi "right to be forgotten" eli "oikeus tulla unohdetuksi". 

Tarkista mitä Google tietää sinusta

Kaikki eivät toki etsi uteliaina omalla nimellään tuloksia Googlesta, mutta nyt niin kannattaisi tehdä. 

Hakutulokset yllättivät ainakin KotiMikron toimittajan, joka syötti oman nimensä Googleen lainausmerkeissä. 

KotiMikron kotisivujen artikkelien ja toimittajan katuosoitteen lisäksi kaksi hakutulosta viittasi sivustoon, josta hän ollut koskaan kuullutkaan.

Tee onnistunut Google-haku:

 • Käytä lainausmerkkejä

  : Käytä lainausmerkkejä sanojen ympärillä silloin, kun etsittävänä on tietty ilmaus tai nimi. Esimerkiksi haku "Onni Elias" palauttaa vain sivut, joilla sanapari esiintyy yhdessä. Jos nimeä ei kirjoiteta lainausmerkkien väliin, haku palauttaa myös kaikki sellaiset sivut, joilla esiintyy sanat ”onni” ja ”elias”.
 • Kohdista haku tiettyyn sivustoon: Haun voi kohdistaa tiettyyn sivustoon lisäämällä määritteen site: hakuun. Esimerkiksi haku 

  kahoot site:kotimikro.fi

   näyttää KotiMikron verkkosivut, joilla sana kahoot esiintyy.
 • Rajaa haku tiettyyn tiedostomuotoon

  : Voit rajata haun koskemaan vain tietyn tyyppisiä tiedostoja käyttämällä filetype-määritettä. Kokeile esimerkiksi hakua adalmiinan helmi filetype:pdf.
 • Rajaa sana pois miinusmerkillä

  : Hakua kannattaa tarkentaa rajaamalla sanoja pois miinusmerkillä (-). Esimerkiksi ilves-kissaeläintä etsiessä auttaa jo vähän, kun tekee haun ilves -jääkiekko ja -jalkapallo.
 • Karsi hakutuloksia haun jälkeen: Hakua voi tarkentaa vielä hakutulosten luettelossa. Valitse hakuruudun alta Työkalut, niin voit rajata tuloksia esimerkiksi vuorokauden sisällä päivitettyihin sivuihin tai pelkästään suomen kielellä tehtyihin nettisivuihin.
Katso lisää Googlen hakuvinkkejä.

Väärennetyillä sivustoilla ei ole yhteystietoja

Kävi ilmi, että huijaussivustolle oli kopioitu artikkeleita luvatta suoraan KotiMikron sivustolta, ja toimittajan tekemillä jutuilla houkuteltiin sivustoille, joilla oli väärennettyjä mainoksia, roskapostia, tiedonkalasteluyrityksiä sekä haittaohjelmia.

Tarkempi tutkimus paljasti, että kaikki toimittajakollegat olivat myös huijauksen uhreja, sillä lehden verkkosivuilta oli pihistetty kaikkea mahdollista. 

Tavallisesti sivuston ylläpitäjää pyydettäisiin ensin poistamaan sisältö, mutta huijaussivustolla ei ollut minkäänlaisia yhteystietoja. 

Niinpä kyseisessä tapauksessa piti ottaa yhteys suoraan Googleen ja pyytää sitä poistamaan harhaanjohtavat hakutulokset, jottei kukaan päätyisi huijaussivustolle tekemällä haun toimittajan nimellä.

KotiMikro kertoo, kuinka pyyhit tietosi Googlesta

Käyttäjä voi nykyisin onneksi pyytää tietojen poistamista, jos omalla nimellä tehty Google-haku tuottaa harhaanjohtavia tai virheellisiä tietoja.

KotiMikron numerossa 12/2018 on laaja opas, joka kertoo mitä Googlesta voi poistaa ja kuinka se tehdään.

Saat lehden kotiin toimitettuna, jos teet tilauksen tänään. Lehdestä löydät myös nämä:

 • Laajan oppaan, joka kertoo, kuinka varmistat puhelimesi tiedostot – ja kuinka palautat tiedot varmuuskopiosta iPhoneen tai Android-puhelimeen.
 • Työkalun, jolla vapautat tallennustilaa jopa useita gigatavuja.
 • Kattavan vaiheittaisen oppaan, joka neuvoo, kuinka jokaiselle perheenjäsenelle luodaan oma käyttäjätili omine ohjelmineen ja asetuksineen.
 • Sukututkimusta käsittelevän artikkelisarjan toisen osan, jossa näytetään, kuinka sukulaisia etsitään verkon tietokantojen avulla.
 • Paljon muuta mielenkiintoista luettavaa.

Nyt saat neljä numeroa KotiMikroa ja tyylikkäät kuulokkeet yhteishintaan vain 21,90 euroa. Säästät 57,90 euroa.

Tilaa tänään. Jos tilaat 15. heinäkuuta jälkeen, et ehdi enää saada juuri tätä numeroa.

Saat kuitenkin saman tien käyttöösi KotiMikron Etunurkan. Siellä on turvallisesti ladattavana yli 300 tarkistettua ohjelmaa, ja monista on myös ladattavana artikkeli, jossa on vaiheittain etenevä esittely ohjelman tärkeimmistä toiminnoista.

Saat myös luettavaksi 10 viimeisintä KotiMikron numeroa Wype-palvelussa, joka toimii tietokoneella ja mobiililaitteella. Wypessä pääset siis myös heti lukemaan ensimmäisen osan sukututkimusta käsittelevästä artikkelisarjasta, joka alkoi 11-numerossa.

KotiMikron numerossa 12/2018 on laaja opas, joka kertoo, kuinka voit pyytää Googlea poistamaan itseäsi koskevat hakutulokset, jos ne sisältävät väärää tietoa. 

> Tee tilaus tänään, niin lehti toimitetaan kotiisi. Tutustu tarjouksiin täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...