NFT, non-fungible token, ainutlaatuista digitaalista taidetta
Non-fungible token?

Pelit, taideteokset ja keräilyesineet myydään digitaalisessa muodossa. Sitä kutsutaan non-fungible tokeniksi. Selitämme tässä kyseistä käsitettä.

Mitä ovat non-fungible tokenit?

Mitä yhteistä on mukavalla vuoden 2007 videolla ja Internetin lähdekoodilla? Molemmat on asetettu myyntiin ainutlaatuisena digitaalisena sisältönä. Non-fungible token -käsite on saamassa laajalti jalansijaa. Katso, miten YouTube-videota voidaan myydä hurjaan hintaan.

maanantai 28. kesäkuuta 2021 teksti S. Nielsen

Muutama päivä sitten Tim Berners-Lee ilmoitti, että hän on asettanut Internetin lähdekoodin myyntiin.

Tämä englantilainen keksijä kirjoitti vuonna 1989 koodin sille, josta myöhemmin tuli Internet. Silloin puhuttiin ohjelmasta "World Wide Web", joka oli kirjoitettu ohjelmointikielellä Objective C.

Koodi koostuu noin 10 000 rivistä ja alkuperäisissä myyntiin asetetuissa tiedostoissa on vuoden 1989 aikaleima.

Internet-koodi on ainutlaatuinen digitaalinen sisältö

Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä löydetty koodin ostajaa, jonka perässä on henkilökohtainen tervehdys Tim Berners-Leeltä.

Voit jatkuvasti seurata huutokauppaa arvostetussa Sothebys -huutokauppatalossa 30. kesäkuuta  2021 klo 8.00 (CEST) asti, jolloin huutokauppa päättyy.

Koodia tuskin tullaan myymään halvalla. Ei ainakaan siinä tapauksessa, että ostajat antavat Internetiin viime vuonna törmänneen aallon jatkaa kulkuaan: Ainutlaatuisten digitaalisten sisältöjen, jonka ovat mahdollistaneet niin sanotut non-fungible tokenit.

Mitä ovat non-fungible tokenit?

Berners-Leen koodin ostaja saa erityisen todistuksen siitä, että kooditiedostot vuodelta 1989 ovat hänen eikä kenenkään muun. Tätä todistusta kutsutaan nimellä non-fungible token. 

Termi viittaa korvaamattoman poletin suuntaan. Non-fungible tokenin omistaja on toisin sanoen ainut, joka omistaa siihen liittyvän digitaalisen sisällön.

Non-fungible tokenit käyttävät nk. lohkoketjuja, joista olet ehkä kuullut puhuttavan bitcoin-valuutan yhteydessä.. Lohkoketjut varmistavat, että digitaalista sisältöä ei vodai siirtää, kopioida eikä muuttaa millään tavalla. 

Toisin sanoen se ehdoton todiste siitä, että digitaalinen sisältö on aitoa ja alkuperäistä.

> Lue myös: Näin varmistat yksityisyytesi Internetissä

Vauvavideo myytiin 600 000 eurolla

Berners-Leen myynnin arvo ei ole ainoa esimerkki digitaalisesta sisällöstä, jota myydään non-fungible tokeneina. 

Kuuluisa video vuodelta 2007, jossa vauva puraisee isoveljensä sormea, myytiin aiemmin tänä vuonna lähes 600 000 eurolla vastaavassa huutokaupassa. 

Video "Charlie bit my finger" oli yksi ensimmäisistä videoista, joka levisi netissä. Perhe on ansainnut omaisuuden mukavasta kotivideostaan, joka täysin sattumalta valloitti Internetin. 

Yhteensä video sai YouTubessa yli 885 miljoonaa katsojaa ennen kuin se myytiin. Alkuperäinen video on sittemmin poistettu YouTubesta.

Video "Charlie Bit my finger" myytiin 700 000 dollarilla non-fungible tokenina.
Charlie Bit my finger

Brittiläisen Charlie- ja Harry-veljesten video "Charlie Bit my finger" valloittii Internetin, ja on nyt tehnyt perheenjäsenistä miljonäärejä.

Absurdin kallis taideteos, joka myytiin non-fungible tokenina

Ainutlaatuisen digitaalisen taiteen myyntiennätys on 63 miljoonaa dollaria eli lähes 53 miljoonaa euroa. 

Kunnia tästä kuuluu alla olevalle taideteokselle "EVERYDAYS: Taiteilija Beeplen "THE FIRST 5000 DAYS" myytiin Christies-huutokauppatalossa maaliskuussa 2021. 

Taideteoksen osti kaksi miestä Singaporesta. Heidän mukaansa teoksen arvo nousee ajan myötä miljardiin dollariin! Tässä ilmoituksessa on koko ilmiön perusta. 

Digitaalisella sisällöllä on arvonsa samalla tavalla kuin fyysisillä esineillä, kunhan ostaja vain löytyy.

Digitaalinen taideteos myyty non-fungible tokenina
EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS

5 000 valokuvan kollaasi on myyty lähes 60 miljoonalla eurolla kahdelle rikkaalle Singaporelaiselle miehelle.

Ehkä sinua kiinnostaa...