Mikä on DNS-palvelin

Lue kuinka DNS-palvelin toimii. Näytämme myös, kuinka otetaan käyttöön Google DNS.

Mikä on DNS-palvelin?

Olet mahdollisesti törmännyt virheilmoitukseen, jossa sanotaan että ”DNS-palvelin ei vastaa”. Kerromme, mitä se tarkoittaa ja kuinka tilanne korjataan.

perjantai 26. tammikuuta 2018 teksti H. Rasmussen

 

KotiMikron toimituksen tuli lukijalta sähköpostia, jossa hän valitti kärsivänsä toistuvasti samasta ongelmasta: nettiyhteys ei aina onnistu vaan Windows ilmoittaa, että DNS-palvelin ei vastaa.

Verkkoyhteyden pysähtyminen DNS-virheeseen voi johtua monesta syystä. Aiheuttaja voi olla tilapäinen häiriö, joka korjaantuu käynnistämällä tietokone uudelleen.

Syynä voi myös olla jokin ongelma tietokoneen verkkokokoonpanossa, verkkosovittimen ohjain voi olla vaihtunut laitepäivityksessä tai modeemiin on voinut tulla jokin vika, mikä on tosin jo harvinaista.

Lukija oli jo kokeillut Windowsin Vianmääritys-toimintoa ja löytänyt Microsoftin tuesta ohjeet verkkokokoonpanon palauttamiseen alkutilaan. Lisäksi hän oli päivittänyt verkkosovittimen ohjaimen sekä myös asentanut sen uudelleen, mutta ongelma jatkui.

Toimitus kysyi neuvoa KotiMikron tukipalvelusta. Sieltä tuli ohjeeksi vielä yksi konsti, joka neuvotaan tässä artikkelissa vähän alempana.

Mikä ihmeen DNS?

DNS, Domain Name System, on internetin nimipalvelujärjestelmä, joka antaa tietokoneille IP-osoitteet, joilla verkkosivusto löytyy. DNS muuntaa kirjoitetut osoitteet (www.kotimikro.fi) numerosarjoiksi (104.18.48.232).

Kirjoitetun osoitteen muuntamiseksi tarvitaan DNS-palvelin, joka saattaa joskus hidastella tai se ei tunnista muuttunutta IP-osoitetta, jos sivusto on esimerkiksi vaihtanut palveluntarjoajaa.

DNS-palvelin voi torjua sivuston

DNS-palvelimen kautta kulkevaa liikennettä voidaan myös rajoittaa tarkoituksellisesti ja estää pääsy haitallisille tai laittomille sivustoille. Näin on menetelty muun muassa laitonta tiedostonjakoa harjoittavan Piratebay-sivuston kanssa.

Estotapauksissa palveluntarjoaja poistaa DNS-listoilta kirjoitetut osoitteet, joita ei enää käännetä IP-muotoon. Estetylle sivustolle saattaa silti päästä yksinkertaisesti vaihtamalla tietokoneen verkkoasetuksissa DNS-palvelinten osoitteet.

Ota käyttöön Googlen DNS-osoitteet

DNS-palvelinasetukset ovat Windowsissa määritelty automaattisiksi, eli tietokone saa osoitteet nettiyhteyden tarjoavalta operaattorilta automaattisesti.

Jos DNS-virheilmoitus tulee toistuvasti, niin silloin voi kokeilla Googlen DNS-asetuksia:

  1. Napsauta tehtäväpalkin ilmoitusalueella olevaa verkkokuvaketta ja valitse Verkon ja Internetin asetukset.
  2. Valitse Muuta sovitinasetuksia
  3. Napsauta kakkospainikkeella verkkosovitinta ja valitse Ominaisuudet
  4. Valitse Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) ja valitse Ominaisuudet
  5. Laita valintamerkki kohtaan Käytä seuraavaa DNS-palvelimen osoitetta
  6. Kirjoita ensisijaisen palvelimen osoitteeksi 8.8.8.8
  7. Kirjoita vaihtoehtoiseksi osoitteeksi 4.4.4.4
  8. Valitse OK ja Sulje

Kokeile, kuinka netti toimii. Googlen DNS on turvallinen käyttää, ja se on myös vähintään yhtä nopea kuin oman operaattorin DNS-kokoonpano.

Vieraile KotiMikron foorumilla

KotiMikron Kysy meiltä -foorumilla voi kysyä tietokoneista kaikkea mahdollista ja pyytää neuvoja muilta käyttäjiltä. Foorumilla toimii myös KotiMikron tukipalvelu, joka auttaa Etunurkkaa ja sen ohjelmia koskevissa pulmissa.

Tilaa KotiMikro, niin voit luoda käyttäjätilin, jolla pääset kirjautumaan foorumille ja osallistumaan keskusteluun.

Tartu tarjoukseen ja tilaa yksi numero KotiMikroa vain 3,90 eurolla, niin saat pääsyn sekä Kysy meiltä -foorumille että turvalliseen Etunurkkaan, jossa on ladattavana yli 300 tarkistettua ohjelmaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...