SkriftTop1

Laiha fontti haittaa lukemista

Kaikki teksti ei ole mustaa valkoisella. Mitä laihempi fontti on, sitä hankalampi sitä on lukea.

keskiviikko 2. marraskuuta 2016 teksti S. Nielsen

Vuonna 2008 Web Accessibility Initiative -järjestö kehitti asteikon, jolla arvioidaan ruudulla olevan tekstin luettavuutta tekstin sävykkyyden perusteella. Skaalan alapään nolla (0) tarkoittaa luikukelvotonta valkoista tekstiä valkoisella taustalla, ja asteikon ylin, 21, vastaa mustaa valkoisella tai päinvastoin.

Nykyään tyypillinen verkkosivu käyttää harmaata tekstiä valkoisella taustalla, jonka arvo luettavuusasteikolla on 7. Sitäkin heikompaa sävykkyyttä on verkkoteksteissä entistä enemmän. Tämä kehitys huonompaan on havaittavissa esimerkiksi Twitterissä sekä Applen ja Google sivustoilla.

Luettavuus heikkenee Luettavuuden heikkeneminen koskettaa erityisesti näkövammaisille. Bloggaaja Kevin Marks kertoo artikkelissaan, kuinka hän on havainnut nettitekstin olevan entistä laihempaa.

Verkkotekstien luettavuuden heikkenemiseen ja laihan kirjaintyypin yleistymiseen liittyy ikävästi se, että tekstejä luetaan yhä enemmän mobiilinäytöiltä kirkkaassa päivänvalossa ja auringonpaisteessa, jolloin luettavuus on lähes olematonta.

Miksi laihaa fonttia ja sävytöntä taittoa sitten käytetään?

Ulkoasun suunnittelijat ovat sitä mieltä, että mustaa valkoisella luo jyrkän ja torjuvan mielikuvan, kun taas laiha ja kalpea fontti luo ystävällisen ja kutsuvan mielikuvan. Eri juttu tosin on, mitä iloa sellaisesta tekstistä on, jos sitä ei pysyt kunnolla lukemaan.

> Lue myös: Tee oma fontti

Ehkä sinua kiinnostaa...