HedyLamarr

Hollywood-tähti kehitti wlanin

Klassisena Hollywood-kaunottarena paremmin tunnettu Hedy Lamarr oli myös keksijä, jonka kehittämä radiotaajuustekniikka on muun muassa nykyisen langattoman lähiverkkotekniikan ja bluetoothin perustana. Lamarrin syntymästä tuli marraskuun yhdeksäs kuluneeksi 101 vuotta.

torstai 12. marraskuuta 2015 teksti Martin Haverholm.

Hedy Lamarr oli 1940-luvun Hollywoodin supertähtiä, jonka vastanäyttelijöinä oli Clark Gablen ja Spencer Tracyn kaltaisia miestähtiä. Maailman kauneimmaksi naiseksi tituleerattu Lamarr oli vapaa-ajallaan huippuluokan tutkija ja keksijä.

Itävallassa syntynyt ja Amerikkaan Lontoon kautta 1930-luvun lopulla siirtynyt Lamarr halusi toisen maailmansodan aikana auttaa taistelussa saksalaisia vastaan ja ryhtyi yhdessä säveltäjä George Antheilin kanssa tutkimaan radiosignaaleita, joita käytetään torpedoiden ohjaukseen.

Torjuakseen torpedoiden radio-ohjaukseen kohdistettavaa häirintää Lamarr kehitti taajuushyppelytekniikkaan perustuvan muuttuvataajuuksisen laitteen, joka vaihtaa radiotaajuutta 88 taajuuden välillä, joita oli mahdoton jäljittää ja torjua.

Lamarr patentoi tekniikan vuonna 1942, mutta Yhdysvaltain armeija käytti tekniikkaa vasta 20 vuotta myöhemmin. Siitä lähtien Lamarrin kehittämä tekniikka on ollut perustana nykyisille mobiiliradiotekniikoille, kuten wlanille, gps:lle ja bluetoothille.

Hedy Lamarr kuoli vuonna 2000, mutta ehti saada työstään tunnustusta, kun hän vuonna 1997 sai Electronic Frontier Foundationin Pioneer Award -tunnustuspalkinnon.

Ehkä sinua kiinnostaa...