EU:n internetfoorumi

EU:n kiistelty direktiivi saattaa viedä nettikansalta meemit.

© @Dimitris Avramopoulos

EU torppaa meemit

EU:n tuleva tekijänoikeusdirektiivi voi poistaa verkosta meemit, eli netti-ilmiöissä leviävät kuvat, jotka kuuluvat tekijänoikeuden piiriin.

perjantai 29. kesäkuuta 2018 teksti M. Haverholm


Ehdotus EU:n uudesta tekijänoikeusdirektiivistä on herättänyt laajaa vastustusta, ja vastarintaan ovat osallistuneet niin sananvapauden puolesta puhujat, nettiaktivistit kuin isot nettipalvelut kuten Facebook, YouTube ja Netflix.

Uudella tekijänoikeusdirektiivillä on tarkoitus varmistaa, että valokuvaajien, muusikoiden, muiden taitelijoiden ja oikeuksien omistajien tekijänoikeuksia ei rikota verkossa.

Tähän liittyy myös musiikin ja kuvateosten laittoman kopioinnin vastainen taistelu. 

 Vastustajien mukaan uudet säännöt ovat liian kattavia ja uhkaavat lopettaa ison osan netin viihteestä ja myös tunkeutua nettikäyttäjien yksityiselämän alueelle.

Korvauksia tekijänoikeuksien haltijoille

Uuden direktiivin 13. artiklassa todetaan, että palveluntarjoajien on käytettävä erilaisia toimenpiteitä, kuten muun muassa tehokasta sisällöntunnistustekniikkaa, joilla estetään laittoman sisällön esittäminen. 

Tämä tarkoittaa käytännössä, että Googlen, Facebookin, YouTuben ja Twitterin kaltaisten alustojen pitäisi automaattisesti estää tekijänoikeudellisesti suojatun materiaalin pääsy nettiin.   

Näin ollen artiklan voi nähdä johtavan siihen, että jos esimerkiksi Facebookin käyttäjä lataa palveluun kuvan, jonka oikeuksia hänellä ei ole, niin Facebook on vastuussa korvauksista kuvan tekijänoikeuksien haltijalle.

Lopettaako EU meemit?

Totta kai liikkeellä on jo meemejä, jotka hassuttelevat EU:n kaavailemalle ns. meemikiellolle.

© Reddit /u/Yamez

Hauskojen kuvien loppu

Tulevan direktiivin vastustajat pelkäävät erityisesti, että direktiivi osuu rankimmin tekstillä varustettuihin meemeihin, joita jaetaan paljon esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä.

 Chuck Norris Meme

Elokuvatähti Chuck Norris on suosittu meemikohde. Jatkossa Norris-meemiin tarvittaisiin lupa kuvan oikeuksien haltijalta.


Meemit ovat usein yksittäisiä kuvia tai elokuvaleikkeitä. Uusi direktiivi aiheuttaisi sen, että nettiin ladattu meemi poistettaisiin, jos meemin kuva on tekijänoikeuksien alainen eikä meemin tekijällä ole kuvaan lupaa. 

Direktiivin vastustajat ovat sitä mieltä, että kuvamateriaalin tunnistustekniikat loukkaavat käyttäjien yksityisyyttä eivätkä välttämättä osaa erottaa tekijänoikeudella suojattua kuvaa esimerkiksi käyttäjän omasta piirroksesta.

EU-parlamentin täysistunto äänestää mm. meemikieltoartiklasta 4. heinäkuuta. Tekijänoikeusdirektiivin artikloiden sisältö voi vielä muuttua ennen kuin lopullinen päätös tehdään, joskus ensi vuoden puolella. Direktiiviehdotukseen voi tutustua täällä.

Ainakin toistaiseksi voit vapaasti tehdä meemisi vaikka tällä meemigeneraattorilla. 

Ehkä sinua kiinnostaa...