EU poistaa maarajat digiviihteestä.
Elokuvien ja muun nettiviihteen maarajat poistuvat EU-alueella.

Suoratoiston maarajat historiaan Euroopassa

EU määrää muun muassa Netflixin ja HBO:n avaamaan sisällöt suomalaisille myös ulkomaanmatkoilla.

keskiviikko 15. helmikuuta 2017 teksti Steffen Nielsen

Suoratoistopalveluiden maarajat, jotka estävät palvelun käytön muualla kuin maassa, jossa palvelu on ostettu, ovat keinotekoisia ja lähinnä ärsyttävät käyttäjiä, jotka yrittävät esimerkiksi katsoa maksamaansa elokuvapalvelua ulkomailla.

Nyt EU:ssa on vihdoin päästy yksimielisyyteen maarajojen poistosta. Asiaa on vatvottu jo pari vuotta, mutta nyt näyttää siis siltä, että eurooppalaiset voivat käyttää esimerkiksi maksamaan Netflixiä ja HBO:ta myös muualla kuin kotimaassaan.

EU:n tavoitteena on yhteinen digitaalinen markkina-alue, johon eri maihin rajatut suoratoistokirjastot eivät istu. Yhteisen digimarkkinan esteenä ovat erityisesti tekijänoikeuskiemurat, joita lukuisat tekijänoikeuksien haltijat aiheuttavat.

Netflix mukaan lomalle

EU.N ratkaisun ideana on, että ulkomailla näkee samat sisällöt, jotka palvelussa on saatavana kotimaassa. Käyttäjä siis ikään kuin kuljettaa kirjastonsa mukanaan, teknisestä toteutuksesta vastaavat palveluiden tarjoajat.

Maksuttomia sisältöjä tarjoavat tahot, kuten esimerkiksi YLE, saavat edelleen päättää itsenäisesti, mitä sisältöjä näkyy ulkomailla.

Maarajattomat suoratoistoratkaisut tullevat käyttöön vuoden 2018 alussa, kun asian EU-päätökset saavat sinettinsä. Palveluntarjoajilla on vielä tämän jälkeen käytettävissään yhdeksän kuukauden siirtymäaika, jona ne voivat ottaa säännökset käyttöön.

Ehkä sinua kiinnostaa...