trendi
© Unsplash

Verkon 10 kuuminta kuluttajatrendiä

Ericssonin ConsumerLab on listannut alkaneen vuoden merkittävimmät kuluttajatrendit. Ajasta, paikasta ja laitteista riippumaton pääsy verkkoon helpottaa ihmisten elämää arkiasioiden hoidossa ja edistää luovuutta ja yhteisöllisyyttä. Tuoreet luvut myös osoittavat, että merkittävä älypuhelinmarkkinoita kasvattava ryhmä ovat naiset.

torstai 24. tammikuuta 2013

”Kehittyvät tietoverkot muuttavat kiihtyvällä vauhdilla ihmisten elämää ympäri maailman. Huomionarvoista on, että useita teknologiaan perustavia muutoksia tapahtuu samanaikaisesti. Verkottuneessa yhteiskunnassa palveluiden loppukäyttäjien huomioiminen on erityisen tärkeää – ihmiset vaativat tekniikalta helppoutta ja nopeutta”, toteaa Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

Vuoden 2013 kuumimmat verkkotrendit ***1. Pilvipalvelut vähentävät laiteriippuvuutta.* Tablettien ja älypuhelinten käyttäjät arvostavat helppoutta. He tahtovat, että samoihin sovelluksiin ja tietoihin pääsee pilvipalveluiden ansiosta saumattomasti käsiksi eri laitteilta.

2. Tehtävät halutaan hoitaa tehokkaasti. Perinteiset rajatut toimintatavat teknologian käytössä halutaan unohtaa. Juoksevat asiat hoidetaan alta pois hetken mielijohteesta, esimerkiksi kassajonossa tai kahvilassa seurustellessa. Ostoaikomukset ovat tablettien osalta korkeammat kuin pöytätietokoneilla, ja älypuhelinten osalta korkeammat kuin kannettavilla tietokoneilla.

3. Oma laajakaista seuraa mukana töihin. Yli puolet älypuhelinten omistajista maailmanlaajuisesti käyttää henkilökohtaista verkkoliittymäänsä myös töissään muun muassa sähköpostien lähettämiseen, työmatkojen suunnitteluun ja sijaintitietojen selvittämiseen.

4. Kaupunkilaiset ovat tauotta verkon äärellä. Kuluttajat ovat tottuneet pääsemään internettiin jatkuvasti ajasta ja paikasta riippumatta. Vuoteen 2018 mennessä älypuhelinliittymien kokonaismäärä yltää jo 3,3 miljardiin. Mobiiliverkon kattavuus on yksi kaikista tärkeimmistä tekijöistä, jotka lisäävät tyytyväisyyttä kaupungissa asumiseen.

5. Henkilökohtaiset sosiaaliset turvaverkot löytyvät verkosta. Taloudellisen epävarmuuden seurauksena luottamus perinteisiin yhteiskuntarakenteisiin vähenee, ja kuluttajat luottavat yhä enemmän omiin henkilökohtaisiin verkostoihinsa verkossa. Sosiaalisesta mediasta tulee vakava haastaja perinteisille rekrytointikanaville.

6. Naiset vauhdittavat älypuhelinmarkkinoita. Tuoreet luvut osoittavat selkeästi, että naiset ovat älypuhelinmarkkinoiden kasvua edistävä voima. 77 prosenttia naispuolisista älypuhelinkäyttäjistä lähettää ja vastaanottaa kuvia, 59 prosenttia toimii sosiaalisissa verkostoissa, 24 prosenttia ilmoittaa liikkuessaan paikkatietonsa ja 17 prosenttia lunastaa mobiilikuponkeja. Miesten kohdalla vastaavat luvut ovat pienempiä.

7. Kaupungeista sosiaalisen luovuuden keskittymiä. Kaupunkien keskustassa asuvilla on verkossa huomattavasti enemmän ystäviä kuin esikaupunkialueilla asuvilla. Monille kaupungeissa asuville tärkein syy käyttää sosiaalista mediaa heti ystävien välisen kuulumistenvaihdon jälkeen on yhteydenpito ja ideoiden vaihto muiden kanssa.

8. Verkkokauppa yhdistyy perinteiseen kaupassakäyntiin. Suuri osa älypuhelinten käyttäjistä tekee jo ostoksia matkapuhelimellaan. Nyt he tahtovat yhdistää perinteisen kaupankäynnin ja verkkokaupan parhaat puolet sen sijaan, että tekisivät ostokset pelkästään verkossa. Älypuhelinten käyttäjät haluavat yhtä aikaa nähdä tuotteet, saada tietoa, vertailla hintoja ja maksaa ostoksensa ilman kassalle jonottamista.

9. TV muuttuu sosiaaliseksi. Yli 60 prosenttia televisionkatsojista käyttää sosiaalista mediaa samalla, kun katsoo televisiota. Näistä yli 40 prosenttia keskustelee viikoittain niistä sisällöistä, joita samaan aikaan katselee. Moni kuluttaja onkin halukas maksamaan TV-sisällöistä, joita katsellaan yhteisöllisesti.

10. Oppiminen muuttaa muotoaan. Nuoret tuovat teknologiatuntemuksensa mukanaan kouluun ja edistävät siten alhaalta ylöspäin tapahtuvaa muutosta. Tekninen kehitys muuttaa maailmanlaajuisesti lasten tulevaisuutta. Intiassa 69 miljoonasta 9–18-vuotiaasta kaupunkilaislapsesta noin 30 miljoonaa omistaa matkapuhelimen.

Ericssonin maailmanlaajuinen ConsumerLab-tutkimusohjelma on jo yli 15 vuoden ajan tutkinut, miten kuluttajat käyttävät viestintäteknologioita. Tutkimustulokset perustuvat vuosittain tehtäviin yli 100 000 kuluttajan haastatteluihin yli 40 eri maassa.**

Ehkä sinua kiinnostaa...