BrightCharger

Välkky laturi säästää sähköä

Uusi laturikeksintö pyrkii mullistamaan koko mobiililaitebnisneksen.

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Monet lataavat älypuhelintaan, kannettavaansa ja tablet-laitettaan pitempään kuin on tarpeen, usein jopa yön yli. Moni yksinkertaisesti myös unohtaa irrottaa laturin. Muuramelainen Harri Tiainen keksi yhdistää mobiililaturin, led-valon ja munakellon. Tuloksena syntyi energiatehokas designlaturi BrightCharger.

BrightCharger katkaisee virransyötön tietyn ajan jälkeen, vaikka ladattava laite olisi edelleen kytkettynä laturiin. Nykyiset laturit ottavat virtaa niin kauan kuin mobiililaite on kytkettynä laturiin. Ja vaikka laite irrotetaan, laturissa säilyy ylläpitovirta, jos laturi on edelleen kytkettynä verkkovirtaan. BrightChargerin voi sen sijaan huoletta unohtaa verkkovirtaan ja mobiililaite voi olla kiinni laturissa vaikka koko yön. Sekä lataus että laturin ylläpitovirta kytkeytyvät päältä pois automaattisesti. Laturi toimii kuitenkin edelleen led-yövalona, joka kuluttaa virtaa vain murto-osan tavallisen laturin standby-virtaan verrattuna. Led-valo toimii latauksen tilailmaisimena ja helpottaa lisäksi laturin löytämistä pimeässä.

Tiainen etsii parhaillaan globaalia valmistajaa BrightCharger-laturilleen, joten aivan vielä laite ei ole kuluttajien saatavilla.

“Haluan laturini avulla säästää energiaa vähintään kuuden ydinvoimalan verran. Voimaloiden sulkeminen edellyttää, että Brightchargerista tulee maailmanlaajuinen menestys. Tavoitteeni on, ei vähempää kuin mullistaa koko mobiililaitebisnes”, Tiainen sanoo.

Kuutta ydinvoimalaa vastaavaan energiansäästöön päästäisiin, jos kehittyvien talouksien ja kehittyneiden länsimaiden noin neljä miljardia ihmistä, joilla on keskimäärin kaksi mobiililaitetta, käyttäisi Brighchargeria.

BrightChargerin verkkosivuilla olevalla laskurilla voi katsoa, montako ydinvoimalaa voisi omilla lataustottumuksillaan sammuttaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...