playstation vr3

Tunti PlayStation VR -lasien kanssa

Sonyn PlayStation VR -virtuaalitodellisuusjärjestelmä on kohta saatavilla. KotiMikro kokeili järjestelmää ennakkoon.

tiistai 6. syyskuuta 2016 teksti M. Jacobsen

Lehdistölle tarjoutui hiljattain mahdollisuus kokeilla PlayStation VR -järjestelmää Kööpenhaminassa, joten KotiMikro oli totta kai paikalla. Etukäteen kiinnosti erityisesti se, kuinka Sony ylipäänsä pärjää kilpailijoiden järjestelmille. Sonyn lasit maksavat huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi HTC Vive tai Oculus Rift, ja lisäksi PS VR on suunniteltu PlayStation 4 -pelikonsolille, jonka bittilihas ei pärjää peli-pc:lle.

Kokeilussa epäluulo karisi kuitenkin nopeasti, sillä järjestelmä oli todella positiivinen yllätys.

Loistava kuvanlaatu Jo ensimmäisessä demossa kävi ilmi, kuinka hyvä kuvanlaatu on. Rush of Blood, jossa mennään kummitusjunan mukana Until Dawn -pelin hengessä, luo parissa sekunnissa illuusion kummitusjunasta niin, että millin päästä viuhuvat sahanterät pistävät väkisinkin kumartamaan. Grafiikat ovat kohdallaan ja framerate tiukka. Kuva on aavistuksen ehkä rakeinen, koska silmät oikeasti ovat vain parin sentin päässä näytöstä, mutta se unohtuu pian. Tekniikka toimii moitteettomasti.

playstation vr2

Seuraavaksi vuoroon pääsi pelituoli asiaankuuluvine ratteineen ja polkimineen. Driveclub-peli tukee nyt PS VR -systeemiä, jolla syntyy mahtava ajotuntuma. Peileihin ja näkymään voi vapaasti orientoitua, ja koko keho reagoi, kun auto törmää kaiteeseen näyttävässä sivuluisussa. Kaikilla ei ole tilaa, saati riittävän paksu lompakko pelituolille, mutta tuntuma on varmasti hieno myös sohvalla normaali ohjain kourassa.

Hurjastelu ja haihyökkäys Päivän viimeinen demo oli PlayStation Worlds -minipelien valikoima.

Niiden demoissa oli lupaavaa potentiaalia. London Heist, kaahailu Lontoossa, jossa tykitetään pahiksia tien päällä, nostaa tunnelman kattoon, kun toisella kädellä voi tähdätä ja ampua ja toisella ladata uutta lipasta sisään. Demoa pelattiin PlayStation Move -ohjaimilla, mutta Sonyn mukaan kaikki pelit toimivat myös tavallisella ohjaimella.

Autoilun jälkeen oli vuorossa sukellushäkki Into the Deep -pelissä. Merenpohjaa kohti mentäessä maisemat ovat huikeita, mutta niiden ihailun keskeyttää todella lähellä pyrkivä hai, joka ilmesen nälkäisenä käy häkin kimppuun.

playstation vr1

Viimeinen demo on Scavenger’s Odyssey, joka muistuttaa mukavan paljon Nintendon Metroid Prime -peliä. Nyt ollaan isossa robotissa, joka on haaksirikkoutunut syrjäiselle avaruusasemalle. Botilla voi hyppiä tasolta tasolle, ampua ja ryömiä kaikilla pinnoilla. Jujuna on jatkuva perspektiivin muutos, ja ohjaus tuntuu hetken päästä täysin luonnolliselta. Jos täysversiossa vain on pitkä seikkailu, niin tässä on yksi PlayStation VR:n takuuhiteistä.

Vaatii lisätarvikkeita Lasien hinnaksi on ilmoitettu alustavasti noin 400 euroa. Lisäksi tarvitaan PlayStation-kamera, joka maksaa noin 60 euroa. Kaikki pelit toimivat DualShock 4 -ohjaimella, mutta PlayStation VR on suunniteltu käytettäväksi PlayStation Move -ohjaimella, jollaisen saa parilla kympillä. Lisätarvikeostoksille siis joutuu, ellei kilkkeitä ole ennestään. Järjestelmän hinta on silti huokea verrattuna Oculus Riftiin tai HTC Viveen, jotka keventävät kukkaroa parhaimmillaan melkein tuhannen euron edestä.

Nyt sitten vain odotetaan, että hyvät pelit ovat valmiit. Demot olivat kiehtovia, mutta kutenkin vain demoja. Pelien on pidettävä pintansa myös, kun systeemin ensiviehätys haihtuu. Silti on selvää, että PS VR on täysosuma. Lasit ovat tukevaa tekoa ja miellyttävät käyttää.

PlayStation VR tulee saataville 13. lokakuuta 2016.

Ehkä sinua kiinnostaa...