drone pizza

Robottikopteri kuljettaa

Nelikopterit ovat jo arkipäivää ja maailmalla robottikopteri tuo jo tilauspitsankin.

maanantai 5. syyskuuta 2016 teksti S. Nielsen

Nelikopterit ovat ominaan kevyeen kuljetukseen, vain ilmailulainsäädäntö taitaa enää panna kapuloita kauppiaan kopterin roottoreihin. Esimerkkejä käytännön toteutuksista on jo nähty. Posti kokeili robottikopteria kuljetustehtävissä Suomessa jo vuosi sitten. KotiMikron jutun voi lukea täällä.

Tässä on lisää esimerkkejä maailmalta.

Kirjoja taivaalta Amazon Prime Air kuuluu Amazonin megaverkkokauppaan. Parhaillaan yhtiö testaa robottikopterikuljetuksia Englannissa, Israelissa, Itävallassa ja Yhdysvalloissa. Amazonin tavoitteena on toimitta kirjatilaus perille kopterilla 30 minuutissa. Toistaiseksi palvelun jarruna on ollut muun muassa amerikkalainen ilmailulainsäädäntö. Yllä olevassa kuvassa on Amazonin kopteri.

Lääkkeitä lentoteitse Robottikopteri soveltuu tilanteisiin, joissa normaali kuljetus on hankala järjestää. Viime vuonna amerikkalainen ilmailuviranomainen salli Virginian osavaltiossa lääkkeiden ja muiden elintärkeiden materiaalien kuljetuksen nelikopterilla. Tämä on toistaiseksi ainoa sallittu tapaus Yhdysvalloissa.

Pitsaa robokopterin kyydillä Uudessa-Seelannissa pitsaketju Domino’s Pizza on saanut luvan testata tilauspitsan kuljetusta robottikopterilla. Tämä on ilmeisesti ensimmäinen kerta maailmassa, kun kaupallinen nelikopteri kuljettaa ruokaa. Eurooppalainen ennätys tehtiin vuosi sitten Suomessa, kun Posti vei Trafin luvalla Suomenlinnaan Verkkokauppa.comin paketteja neljän päivän ajan.

Postin kokeilussa kuljetettiin enintään kolmen kilon paketteja. Maailmalla kokeiluissa tyypillisin maksimikoko paketille robottikopterin kyydissä on yksi kilo.

> Pitsa robokuskin kyydissä

Ehkä sinua kiinnostaa...