pysäkkiseina

Pysäkkiseinä kiinnostaa

Virtuaalinen viestialusta, Pysäkkiseinä, on kirvoittanut keskustelua ratikkamatkustajien keskuudessa reilun parin kuukauden ajan. HSL on testannut pilotin avulla matkapuhelinten nfc-lähitunnistusteknologian mahdollisuuksia joukkoliikenteessä.

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Viestejä Pysäkkiseinälle on kertynyt kaiken kaikkiaan yli tuhat. Ratikkamatkustajat ovat muun muassa pohtineet ”sporaetikettiä”, toivottaneet tosilleen mukavaa matkaa, kommentoineet säätä ja etsineet treffiseuraa. Eniten asiaa on ollut yhdeksiköllä kulkevilla.

Pysäkkiseinä-tarroja on kiinnitetty Helsingin katoksellisille ratikkapysäkeille. Kun tarraa koskettaa nfc-kännykällä, palvelu avautuu suoraan puhelimen näytölle. Tarran kautta pääsee myös ostamaan HSL:n kännykkälipun, ja mahdollisuuteen on tarttunut 25–30 asiakasta viikossa.

Tähän mennessä Pysäkkiseinä-sivustolla on käynyt yli 9 200 kiinnostunutta. Noin 6 prosenttia vierailijoista on tullut palveluun nfc-tarran kautta.

”Nfc-puhelimia on vielä melko vähän. Oli oletettavaa, että suurin osa käyttäjistä saapuu palveluun kännykän selaimella”, toteaa HSL:n viestintäjohtaja Mari Flink.

Pilotista kerätään kokemuksia Flinkin mukaan pilottikokeilun tarkoituksena on selvittää, miten ihmiset lähtevät hyödyntämään nfc-teknologiaa, ja kasvattaa ymmärrystä sen mahdollisuuksista.

”Todennäköisesti teknologian käyttö tulee lisääntymään jatkossa. On mielenkiintoista seurata, tuleeko siitä älypuhelinten yleisstandardi.”

Matkustajilta on tullut positiivisia ja kannustavia kommentteja siitä, että HSL on etujoukoissa hyödyntänyt nfc-ominaisuutta. Eräs Pysäkkiseinä-sivustolla vieraillut kommentoi:

HSL:llä on vireillä uusia nfc-teknologiaan perustuvia sovelluksia. ”Selvitämme mahdollisuutta tarkistaa matkakortin saldo nfc-puhelimella. Voi olla, että jatkossa myös matkakortin lataaminen onnistuu teknologian avulla”, Flink kertoo.

Pysäkkiseinä-kokeilun taustalla ovat HSL, Nokia, Metro-lehti ja Forum Virium Helsinki, ja se on toteutettu osana designpääkaupunkivuoden ”asiakaslähtöinen ja älykäs joukkoliikenne” -kehittämiskokonaisuutta. Palvelua testataan marraskuun loppuun asti.

Ehkä sinua kiinnostaa...