Blockchain-fyffe

Pankit investoivat blockchain-teknologiaa

Virtuaalivaluutassa käytetty vertaisverkkotekniikka mullistaisi perinteisen rahaliikenteen.

tiistai 23. elokuuta 2016 teksti Simo Rantanen

Maailman talousfoorumin (World Economic Forum, WEF) tulevaisuusraportin mukaan jopa 80 prosenttia pankeista käynnistää vuoteen 2017 mennessä hajautettuun tietokantaan liittyviä projekteja.

Kyseessä on niin kutsuttu blockchain-teknologia, joka on tullut maailmalle tutuksi virtuaalivaluutta Bitcoinin myötä. Hajautetun tietokannan hienous piilee siinä, että tiedonsiirtoon ei tarvita keskushallintoa tai välikättä. Pankit tutkivat, voidaanko hajautetulla tietokannalla hallinnoida käytössä olevaa maksuliikennettä virtuaalivaluutan tavoin.

Rahoitusasiantuntija ja VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtaja Lauri Timgrenin mukaan hajautetun tietokannan käyttöönotosta hyötyvät sekä pankit että asiakkaat.

”Koska tieto on hajautettu lukuisille eri palvelimille, voidaan tiedonsiirto hoitaa turvallisesti paikasta tai ajasta riippumatta. Kuluttajille tämä merkitsee entistä läpinäkyvämpää, luotettavampaa ja nopeampaa maksuliikennettä, jolloin esimerkiksi ulkomaanmaksut hoituisivat lähes reaaliajassa”, Timgren kertoo.

Maksuliikenne ei kuitenkaan ole siirtymässä hajautettuun tietokantaan aivan lähiaikoina.

”Vaikka hajautettu tietokanta onkin huomattavasti edullisempi tapa hoitaa maksuliikenne, vaatii blockchain-infrastuktuurin pystyttäminen merkittäviä investointeja. Suurin ongelma kuitenkin on saada pankkien lisäksi myös viranomaistahot siirtymään blockchain-teknologian alle”, kommentoi Timgren.

Ehkä sinua kiinnostaa...