KotiMikrossa kirjoitettiin vuonna 2017 erilaisista tekniikoista, ratkaisuista, tuotteista ja ilmiöistä tietotekniikan alalla, joka käytännössä kattaa jo kaiken mahdollisen, mihin ihminen koskee.
Onkin kiinnostavaa selvittää, mitkä teknisistä toteutuksista jäivät päällimmäisinä mieleen kuluneesta vuodesta?
Meidän veikkauksemme ovat seuraavat kolme, joista tullaan jatkossa vielä kuulemaan lisää.
1. Tekoäly
Tekoäly ja siihen kuuluvat muodot, kuten koneoppiminen, olivat usein esillä.
Mobiililaitevalmistajista Huawei kohautti esittelelmällä huippupuhelimensa, jossa hurisee yhtiön ensimmäinen tekoälyä hyödyntävä suoritin. Se haastaa muun muassa Applen lippulaivapuhelimen suorittimen.
Palvelupuolella Googlen kuten monien muiden isojen toimijoiden tavoin myös Microsoft lisää tekoälyä palveluihinsa.
Tekoäly näkyy käyttäjälle laiteiden ja palveluiden entistä tehokkaampana ja sujuvampana toimivuutena sekä uusina, tekoälytoimintoja hyödyntävinä oppivina sovelluksina.
2. Kasvojentunnistus
Toinen vuoden 2017 selkeä teema oli kasvojentunnistus. Keskustelun keskiöön se nousi, kun Apple esitteli iPhone Xn ja sen Face ID-tekniikan.
Huawei on jo ilmoittanut panevansa Applea paremmaksi uudella kasvojentunnustustekniikallaan, ja uusia tunnistusratkaisuja nähtäneen muiltakin valmistajilta vuoden 2018 aikana.
3. Reunaton näyttö
Vuoden 2017 varsinainen puhelintrendi tuntui olevan näytön ulottaminen reunasta reunaan, jolloin näyttö on käytännössä reunaton, kuten esimerkiksi Samsungin tai Applen huippupuhelimissa.
Reunattomuus tuo tyylikkyyttä sekä myös käytettävyyttä isomman näyttöalan myötä. Toistaiseksi ratkaisu kuitenkin tarkoittaa useimmiten sitä, että sormenjälkilukija on laitteen takana.
Sormenjälkilukija on mahdollista rakentaa myös näytön lasin alle. Ratkaisu on nähty esimerkiksi Xiaomin puhelimessa, ja Vivolta on Forbesin mukaan tulossa vuoden 2018 puolella puhelin, jossa sormenjälkilukija on yhdysrakenteisena näytössä.
Seuraamalla KotiMikron uutisia lehdessä ja verkossa pysyt teknologiatrendien aallonharjalla myös ensi vuonna.