uber

Mikä on Uber?

Sovelluksella toimiva kyydinjakopalvelu on levinnyt ympäri maailman ja myllertää taksimarkkinoita.

lauantai 14. toukokuuta 2016 teksti S. Nielsen

Taksikyytejä välittävä Uber on levinnyt kaikkialle ja on varsin kiistanalainen ilmiö varsinkin taksisääntelyn maissa kuten Suomessa.

Mikä Uber on? Uber on taksikyytejä välittävä sovellus. Sovellus yhdistää kyytiä tarjoavat autonomistajat kyytiä tarvitseviin. Sovelluksesta näkee, onko lähellä Uber-autoja. Auto tilataan sovelluksella ja sovellus myös kertoo, milloin auto saapuu, aivan kuten normaalissakin taksivälityksessä, kun taksin tilaa puhelimella tai taksiyhtiön sovelluksella.

Onko Uber taksiyhtiö? Uber toimii kuten taksiyhtiö, mutta ongelmaksi on muodostunut se, että kyytien välitys ei vaadi lupaa, mutta kyytien ajaminen on luvanvaraista toimintaa. Esimerkiksi tänä keväänä suomalainen Uber-kuski sai sakkoja ja tuomittiin menettämään valtiolle vajaan neljän kuukauden Uber-kuskina olemisen ansiot, noin 12 000 euroa.

Kuka voi olla Uber-kuljettaja? Periaatteessa kuka tahansa voi ryhtyä Uber-kuljettajaksi, mutta nyt on epäselvää, mitä jatkossa tapahtuu, onko Uber-kuski luvattoman taksiliikenteen harjoittaja vai ei. Edellä mainittu käräjöinti on edelleen kesken oikeuselimissä.

Vastaavasti Ranskassa Uber-yhtiö määrättiin vuoden alussa maksamaan yli miljoonan euron korvaukset sikäläiselle taksinkuljettajien liitolle, koska Uber tuli tavallisen taksin tontille. Ruotsissa puolestaan palvelu loppuu ilmeisesti kokonaan.

Faktaa:

1: Uber toimii yli 60 maassa ja yli 440 kaupungissa.

2: Joka viikko pelkästään Lontoossa tilataan 30 000 Uber-kyytiä.

3: Uber aloitti vuonna 2008 luksusautojen tilaussovelluksena tunnuksenaan "Everyone's Privat Driver", "Kaikkien oma yksityiskuljettaja"

Ehkä sinua kiinnostaa...