wigigkuvitus

Langaton tulevaisuus yhdistää kaikki kodin laitteet

Seuraavan sukupolven langattomuuden WiGig-standardi toimii radiotaajuusspektrin millimetriaallonpituuksilla ja sen saavuttama kaistanleveys on yli 5 gigabittiä sekunnissa.

maanantai 24. syyskuuta 2012

Tulevan WiGig-standardin tavoitteena on yhtenäistää lukuisat yksinoikeudella valmistetut 60 gigahertsin langattomat teknologiat yhdeksi WiFi-standardiksi.

”WiGig on niin nopea, että sen ansiosta voi ilman johtoja telakoida ultrabookin, taulutietokoneen, älypuhelimen tai jopa useampia näyttöjä samaan aikaan,” totesi Intelin teknologiajohtaja Justin Rattner San Franciscossa järjestetyssä Intel Developer Forum -tapahtumassa.

Puheessaan Rattner painotti kehitystä kohti langattomuutta ja toisiinsa yhteydessä olevia laitteita. ”Tulevaisuudessa kaikki tietotekniset laitteet ovat yhteydessä toisiin laitteisiin. Aina yksinkertaisimmista sulautetuista tunnistimista kehittyneimpiin pilvipalvelinkeskuksiin asti tarkastelemme tekniikoita, joiden avulla laitteet voivat olla keskenään yhteydessä langattomasti.”

Rattner esitteli tilaisuudessa ensimmäistä kertaa toimivaa, täysin digitaalista WiFi-radiota, jota kutsutaan myös ”Mooren lain radioksi”. Todennäköisimmin nämä täysin digitaaliset radiot integroitaisiin älypuhelinten ja taulutietokoneiden SoC-piireihin (System on Chip). Digitaalisten radioiden pieni koko ja alhaiset kustannukset mahdollistaisivat niihin perustuvien sovellusten lisäämisen päällä pidettävistä laitteista aina Esineiden Internetiin (Internet of Things), jossa tunnistimilla varustetut laitteet kuten esimerkiksi kodinkoneet voivat viestiä ja vaihtaa tietoa keskenään, ja niitä voidaan etäohjata.

Salasanat ovat yleisesti käytetty, mutta hankala tapa suojata pääsy arvokkaaseen tai arkaluonteiseen tietoon. Intel Labs on tutkinut mahdollisuutta päästä eroon salasanojen käytöstä kehittämällä korvaavan ratkaisun, Client Based Authentication -tekniikan. Salasanojen korvaamisen lisäksi se helpottaa ja nopeuttaa pääsyä esimerkiksi pankkitileille, osakesalkkuihin ja muihin pilvipalveluissa säilytettäviin henkilökohtaisiin tietoihin.

Käyttäjän tarvitsee todentaa henkilöllisyytensä vain kerran biometrisen tunnisteen avulla fyysisen laitteen kuten ultrabookin tai älypuhelimen kautta, jonka jälkeen laite hoitaa todentamisen automaattisesti yhteen tai useampaan pilvipalveluun. Käyttäjä pääsee käsiksi pankkitiliinsä, sosiaalisen median yhteisöön tai muuhun varmennusta edellyttävään palveluun laitteen luettua hänen yksilölliset kämmenviivansa.

Lisäksi teknologia mahdollistaa läsnäolon valvonnan, jolla laite ja varmennettu palveluyhteys voidaan lukita, kun käyttäjä laskee sen kädestään. Uusi biometrinen skannaus avaa alustan lukituksen ja palauttaa välittömästi aiemmat varmennetut yhteydet. Koko prosessi on lähes täysin läpinäkyvä, helppokäyttöinen ja entistä varmempi.

Ehkä sinua kiinnostaa...