vtt_lataus_02

Langaton lataus yleistyy

VTT kehittää yhteistyössä alan toimijoiden kanssa NFC-tekniikkaan perustuvaa langatonta tehonsiirtoa, jolloin langaton lataus voidaan toteuttaa edullisesti ja kompaktisti erilaisissa mobiililaitteissa, kuten kännyköiden lisälaitteissa, rannekelaitteissa ja langattomissa hiirissä.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013
vtt_lataus_01

Kuluttajien tarve ladata ja ylläpitää erilaisten kannettavien laitteiden akkuja aina ja kaikkialla kasvaa koko ajan. Seuraavan viiden vuoden kuluessa langaton lataus löytää tiensä yhä useampiin mobiililaitteisiin. Ensimmäiset langatonta latausta käyttävät matkapuhelimet ovat jo markkinoilla. Tästä esimerkkinä ovat johtavien matkapuhelinvalmistajien äskettäin tekemät uudet älypuhelinjulkistukset, joissa useissa langaton latausmahdollisuus on sisäänrakennettuna vakio-ominaisuutena tai lisättävissä puhelimen erikoiskuorilla.

Mobiililaitteiden ominaisuuksien yleinen lisääntyminen on mm. aiheuttanut kustannuspaineita, kasvattanut tehonkulutusta ja tuonut uusia haasteita laitteiden pitämisessä riittävän kompakteina. Langattoman tehonsiirron yhdistäminen NFC-teknologiaan (Near Field Communication) mahdollistaa langattomien latauspiirien entistä kompaktimman ja edullisemman toteutuksen, minkä merkitys korostuu erityisesti pienten laitteiden kohdalla. NFC-laitteet voivat lähitulevaisuudessa ottaa langattomasti sähkötehoa vastaan ja toimia myös langatonta sähkötehoa lähettävinä latausalustoina.

Haasteena ovat mm. nykyiset NFC:n antennipiirit, joita ei ole optimoitu tehokkaaseen langattomaan energiansiirtoon. NFC-latauksen tuominen kaupallisiin tuotteisiin edellyttää teknologiakehityksen lisäksi NFC-standardin täydentämistä siten, että se tukee myös avoimien rajapintojen toteutusta sekä langattomasti ladattaviin että lataustehoa lähettäviin laitteisiin. Tämä työ on jo käynnissä NFC Forumissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...