tianhe-2-dongarra-report

Kiinassa maailman nopein supertietokone

Kiinan kansalliseen suurteholaskennan keskukseen Guangzhouhun rakennettu Milky Way 2 on maailman nopein supertietokone, joka sisältää tuhansia Intelin Xeon-prosessoreita ja Xeon Phi -matematiikkaprosessoreita.

tiistai 18. kesäkuuta 2013 teksti Maija Vari. Kuva: Jack Dongarra/NUDT

Uusin maailman nopeimpien supertietokoneiden Top 500 -lista julkistettiin 18. kesäkuuta Leipzigissa alkaneessa vuosittaisessa ISC-suurteholaskentakonferenssissa.

Milky Way 2 -supertietokoneessa on 48 000 Intel Xeon Phi -matematiikkaprosessoria ja 32 000 Ivy Bridge -arkkitehtuuriin perustuvaa 12-ytimistä Intel Xeon E5-2600 v2 -prosessoria. Huippukuormituksessa järjestelmä yltää 54,9 petaflopin laskentatehoon (54,9 kvadriljoonaa liukulukulaskentaoperaatiota sekunnissa), mikä on yli kaksi kertaa edellisen supertietokoneiden Top 500 -listan nopeimman järjestelmän, amerikkalaisen Titanin laskentateho. Sen teoreettinen huipputeho on 27 petaflopia.

Supertietokoneiden suorituskykyä mittaavassa hpl-testissä (high performance linpack) Milky Way 2 saavutti 30,65 petaflopin laskentatehon, kun Titanin teho samassa testissä oli 17,6 petaflopia.

Milky Way 2, joka tunnetaan myös nimellä Tianhe-2, on samalla ensimmäinen pelkästään Intelin teknologiaan perustuva järjestelmä listan kärjessä vuoden 1997 jälkeen. Useimpia maailman nopeimmista supertietokoneista pyörittää Intelin puoli vuotta sitten julkaisemien Intel Xeon -prosessorien ja Xeon Phi -matematiikkaprosessorien yhdistelmä.

Supertietokoneiden listaa ylläpitää Top500-sivusto.

Ehkä sinua kiinnostaa...