IiyamaB2888UHSU

Kaunis, kirkas, kyvykäs ja kohtuuhintainen

Tarkat 4K-näytöt yleistyvät pikku hiljaa. Saatavana on jo malleja, joiden hintataso on siedettävä. KotiMikro kokeili Iiyaman uutta 4K-näyttöä.

perjantai 23. tammikuuta 2015

Iiyama Prolite B2888UHSU-B1 on 28-tuumainen näyttö, joka tarjoaa huikean 3840 x 2160 pisteen resoluution. Tällä tarkkuudella varsinkin video on aivan huippujälkeä, samoin kuvat ovat upean yksityiskohtaisia.

4K-videosta kaapattu stillkuva näyttää isolla ruudulla erittäin tarkalta ja sävykkäältä. Napsauta kuvaa, niin näet täysikokoisen kuvan.

Verrokkilaitteena oli Applen 27-tuumainen Thunderbolt Display, jonka tarkkuus on 2560 x 1440 pistettä. Vaikka Applen näytössä on loistava kuva, niin se jää silmämääräisessä vertailussa selvästi heikommaksi. Rinnakkain tarkasteltuna Iiyaman värit näyttivät ensin vähän hailakammilta, mutta pikainen kirkkauden ja kontrastin säätö auttoi saamaan värit luonnollisiksi.

Hyvin säädettävää tilaa ikkunoille

Vaikka laitteilla on kokoeroa vain tuuma, niin iiyaman kapeat reunat tekevät näyttöalueesta vieläkin isomman näköisen.

Iiyaman näytössä on hyvät ja täsmälliset ergonomiasäädöt. Korkeudensäätö, kallistus ja kääntö hoituvat miellyttävästi niin, että koko jalusta ei liiku, kun näyttöä kääntää.

Valokuvassa on vääristyneet mittasuhteet, mutta siitä näkee silti, kuinka etualalla oikealla olevassa Iiyamassa on huomattavasti kirkkaampi ja terävämpi kuva kuin sen vieressä olevassa Applen huippunäytössä. Napsauta kuvaa, niin näet täysikokoisen kuvan.

Kasvanut tarkkuus tuo varsinkin testaajan kaltaiselle rillipirulle uusia haasteita. Jokapäiväisiä sisältöjä ei ole sovitettu 4K-tarkkuutta ajatellen, joten ikkunoiden näkymää joutuu lähentämään. Valikot ja painikkeet jäävät silti pieniksi ja niitä voi joutua tihrustamaan, näkökyvystä riippuen. Toinen vaihtoehto on käyttää Windowsin näytön mukautustoimintoa, jolla voi suurentaa näytön kohteita maksimissaan 150 prosenttiin.

Näytön oman säätövalikon käyttö vaatii totuttelua, varsinkin hipaisupainikkeiden. Painikkeet ovat näkymättömissä alareunan alla, joten niihin on hieman hankala osua.

Erillistä äänenvoimakkuuden säätöä ei ole. Ääntä on säädettävä näyttövalikon kautta. Tämä ei kuitenkaan haittaa, koska yleensä ääntä säädetään ohjelman kautta tai erillisistä kaiuttimista.

Jos tietokoneesta löytyy tehokas, displayport-liitännällä varustettu näytönohjain, niin silloin kannattaa jo harkita Iiyaman 4K-näyttöä, joka tuo työpöydälle kokoa, näköä ja uuden ulottuvuuden.

Tekniset ominaisuudet: Koko: 28"; 70,85 cm Tarkkuus: 4K 3840 x 2160 pistettä ( 8,3 megapikseliä) Paneeli: tn led-taustavalaistu Vasteaika: 1 ms Katselukulma: vaaka/pysty: 170°/ 160°; oikea/vasen: 85°/ 85°; ylh./alh.: 80°/ 80° Näyttöliitännät: Vga, dvi-d (dual-link), v1.4a hdmi, hdmi (mhl), 2x displayport Muuta: Kuulokeliitäntä, 2-porttinen usb 3.0 -keskitin Suositushinta 599 €

Ehkä sinua kiinnostaa...