Dyson_N066_01

Dyson kehitti älylasit jo vuonna 2001

Pölynimuri- ja tuuletinteknologiastaan tunnettu Dyson paljasti 21-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi keksintöjä, joita ei koskaan otettu tuotantoon, muun muassa jo vuonna 2001 kehitetyt älylasit.

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014
Dyson_N066_02

Dyson on tehnyt 21-vuotisen toimintansa aikana yli 4 000 patenttihakemusta yli 500 innovaatioon. Dysonin insinöörit pitävät ideat visusti omana tietonaan – kehitettävillä tuotteilla on biometrinen turvakoodi ja salainen projektinimi yhtiön pääkonttorissa Malmsburyssa Englannissa.

Uutuuksiin ei koskaan viitata nimellä. Älylasiprojektin salainen työnimi oli No66. Lasit muodostuivat binokulaarisesta hologramminäytöstä. Käytännössä kyseessä oli taskuun mahtuva, matkapuhelimen kokoinen laite, joka toimi myös pc-tietokoneena ja jolla pystyi lähettämään viestejä. Varsinaisia älylaseja käyttäjä piti päässään kuten silmälaseja, ja näkökenttään heijastettiin tietoa ympäristöstä.

Älylasitilassa kaksi tasopeiliä heijasti kuvan ohimoilla sijaitsevista pienistä monitoreista prismaan. Tämä loi illuusion läpikuultavasta 10 tuuman näytöstä noin metrin etäisyydelle käyttäjän näkökentästä. Näytöllä oli joukko sovelluksia, jotka ovat samankaltaisia kuin nykypäivän älypuhelimien sovellukset.

Prototyypissä käyttäjän näkyvillä oli useita erilaisia avainsovelluksia. Virtuaaliavustaja, vastaava kuin Applen Siri, pystyi lukemaan sähköposteja ääneen ja tulkitsemaan äänikomentoja.

Älylasit voitiin irrottaa taskukokoisesta tietokoneesta ja liittää perinteiseen monitoriin luoden saman efektin kuin nykypäivän kannettavan liittäminen televisioon.

Järjestelmää ohjattiin rannekellon kaltaisella laitteella, jossa oli samanlainen ohjain, joka löytyi kannettavien tietokoneiden näppäimistöltä. Sen avulla käyttäjä pystyi liikuttaman kursoria virtuaalinäytöllä. Järjestelmää oli mahdollista ohjata myös kosketusalustalla ja ääniohjauksella.

Kolmen vuoden tutkimuksen ja kehityksen jälkeen projekti laitettiin tauolle, jotta Dysonin insinöörit pystyivät keskittymään Dysonin laajentumiseen USA:ssa. Projektin tuotoksia käytetään nyt osana tulevaisuuden tutkimuksen projekteja.

Ehkä sinua kiinnostaa...